Mücevheri, önce tasarlayıp sonra takacaklar

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde açılan ‘El Sanatları Takı ve Mücevher Yapımı Atölyesi’ kursu ile bayanlar önce...

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde açılan ‘El Sanatları Takı ve Mücevher Yapımı Atölyesi’ kursu ile bayanlar önce üretecek sonra takacak.

Pek çok alanda sanat atölyeleri organize ederek, her yıl yüzlerce Nilüferlinin hayatına yeni sanatsal beceriler sokan Nilüfer Belediyesi, geleneksel sanatlar için gösterdiği çabalarına bir yenisini ekleyerek, mücevher atölyesi açtı.

Konak Kültürevi’nde, Perşembe ve Cumartesi günleri toplam 20 kursiyerle başlayan 'El Sanatları Takı ve Mücevher Yapımı Atölyesi', bu alanda önemli bir birikime sahip sanatçı Zafer Karazeybek tarafından verilen eğitimlerle geleceğin sanatçılarını yetiştiriyor. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen atölye şimdiden büyük ilgi görürken, talebin yoğunluğuna göre yeni sınıflar da açılabilecek.

Reklam
Reklam

Kendisi de Orhangazili olan ve sanattaki yolculuğunda ilk adımını kuyumculuk mesleği ile atan Sedefkar Zafer Karazeybek, doğal malzemelerin güzelliğini, klasik üslubun soyluluğu ve asaletiyle yeniden üreten bir sanatçı olarak tanınıyor.

Kuyumculuk, sedef, kakma, mine işi, ajur gibi tekniklerle doğal malzemeleri birleştirerek, kendi tarzını oluşturan ve sanat yolculuğunda 14 ustanın eğitiminden geçen Karazeybek, şimdi Nilüfer Belediyesi’nin 'El Sanatları Takı ve Mücevher Yapımı Atölyesi'nde öğrencilerine birikimini yansıtıyor.

Haftada 2 saat olan atölyeye katılan kursiyerler, 3 kurluk bir dönemin, yaklaşık bir yılın ardından öğrendikleri temel teknikleri geliştirerek, kendi tasarımlarını oluşturabilecek düzeye gelecek. Atölyede, bu sanatın alfabesini öğrenecek olan kursiyerler, sonrasını yetenek ve hayal güçleriyle pekiştirecek. “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde takılan mücevherlerin ilgi görmesi gibi popüler kültürün geleneksel sanata katkısının önemli olduğunu ifade eden Zafer Karazeybek, “Örneğin tüm dünyada büyük ilgi gören ‘Truva’ filminin tüm deri aksesuarları ve çizmeleri de Türkiye’de yapıldı” dedi.

Reklam
Reklam

Karazeybek, geleneksel kültürün, birikimin modern bir üslupla yaşatılabileceğine dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu tür kurslarla yaptığı katkının altını çizdi. 'Erken yaşlarda elin kırılması önemli' diyen Karazeybek, El Sanatları Takı ve Mücevher Yapımı Atölyesi’ne esnaflık geleneğinde olduğu gibi çıraklık yaşına gelen, 10-12 yaşındaki çocukların da katılmasının mümkün olduğunu belirtiyor.

Atölyeye başlamak için kıl testere, takoz ve mengene yeterli. Üç kurluk bir dönemde önce testereyle kesme, tesviye, kaynak ve cila adı verilen temel teknikler öğretiliyor. Yüzük-bilezik gibi takıların ölçülendirilmesi, motif oluşturulması gibi sonraki aşamaların ardından savat, mine, telkari, bintoplar, kalem işi gibi geleneksel sanatların eğitimi kurs planında yer alıyor.

Zafer Karazeybek, mücevher kurslarının 7’şer kişilik sınıflar halinde sürdürülmesinin planlandığını belirtti. Böylelikle 28 yılını bu mesleğe veren sanatçı, her bir kursiyeriyle tek tek ilgilenme imkanının söz konusu olduğunun altını çizdi.

Reklam
Reklam

“Bu kurslara başlamak için yetenek şart mı?” yönündeki soruya sanatçının cevabı ise şöyle: “Başlangıçta doğal olarak herkesin bir yetenek taşıdığını düşünüyoruz. Temel tekniklerin öğretilmesi sırasında yetenek ya da tersi zaten açığa çıkıyor ve uygulamalı bilgi birikimiyle pekiştiriliyor. Biz düzenlediğimiz bu kurslarla mücevher sanatının zorlukları yerine yapılabilirliğini göstermeyi amaçlıyoruz.”

Kurslara, kadınların büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Karazeybek, bunun önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Geleneksel sanatta takıların erkek ustalar tarafından yapıldığını, ancak kullanımcının kadınlar olduğunu anımsatan Karazeybek, “Kadın kursiyerlerimiz işlev ve zevk konusunda değişik talepler ortaya koyunca önemli bir zenginlik sağlanıyor.” açıklamasını yaptı. Bilmenin sınırının olmadığını da vurgulayan

Karazeybek, mücevher sanatının, sonu gelmeyen bir eğitim istediğini anlattı. Sanatçı Karazeybek, Nilüfer Belediyesi’nin geleneksel sanatları yaşatma çabaları çerçevesinde, açılan bu atölyenin ilçede bir ilk olduğunu söylerken, oluşan ilgiyi de sevindirici bulduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz