Mucit doktorun büyük başarısı

ANKARA (İHA) - Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Orhan Aksakal, girdiği ameliyatlarda kullandığı aletleri kendi yaparak Amerikalı meslektaşlarını hem şaşırttı, hem de kıskandırdı.

Hastane çalışanlarının "Mucit doktor" adını verdiği Aksakal'ın, ameliyatlarda kullanmak için yaptığı aletlere ilişkin CD'yi gören Amerikalı bilim adamları "Oh My God" (Aman tanrım) mesajı gönderdiler. Operasyonlarda kullanılmak üzere toplam 12-13 adet alet dizayn eden Op. Dr. Aksakal kendi deyimiyle 'ufak tefekler' de sayılırsa 17-18 adet aletin mucidi. Aksakal, kendi yaptığı aletleri ameliyatları kolaylaştırmak ve hastalar için daha güvenilir hale getirmek düşüncesinden yola çıkarak dizayn ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Yaptığı aletlerle işi kolaylaştırarak ileriye taşıdığını anlatan Op. Dr. Orhan Aksakal, "Gerçek verilere ulaşmakta zorlanıyoruz ama şu anda Türkiye'de iddialı bir durumda olduğumuzu zannediyorum. Amerika Birleşik Devletleri'nde bizim branşımızda oldukça başarılı çalışmaları bulunan bir arkadaşımıza aletlerle ilgili bir örnek CD gönderdik. O da yaptığımız aletleri oldukça ileri bulduklarını bildirdi" dedi. Aksakal, yaptığı aletlerin hepsinin ayrı ayrı konularda işlevi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Hepsi bir konuyu rahatlatmak için yapıldı. Örneğin bir tanesini majör cerrahideki bir zorluğu gidermek için dizayn ettim. İkinci amacı vajinal cerrahiyi yaygınlaştırmak. Genel olarak cerrahlarımız daha kolay çalışıldığı için abdominal cerrahiyi tercih ediyorlar, ancak abdominal cerrahi hasta için dezavantajlı olan bir yöntem. Bu aletleri tasarlarken dizaynı ve kullanım rahatlığı açısından hem hekimlerimizin daha rahat kullanılabilecekleri aletlerle çalışmalarını sağlayıp vajinal cerrahiyi özendirerek hasta memnuniyeti ve hasta yararını ön plana çıkarmayı amaçladım".

Reklam
Reklam

Yaptığı aletlerin kendi buluşu olduğunu ve dünyada hiçbir katalogda bulunmadığını vurgulayan Aksakal, "Yaptığım bu aletlerin hiç biri şu an piyasada olmadığı gibi, dünya kataloglarında da yok. Örneğin yaptığım bir dikiş aleti var ki, işi hızlandıran, ameliyat içerisindeki bir bölümü bir dakika gibi kısa bir süreye indiren odur. Patent araştırması yaptırdık, dünyada bir eşi yok. Bu aletin Türkiye patentini aldık ancak dünyada patent almak çok pahalı bir işlem olduğu için bir noktadan sonra onu durdurmak zorunda kaldım. Tek başına patent almak maddi açıdan çok zor" şeklinde konuştu. Aksakal, mucidi olduğu aletlerin ortaya çıkması için bu güne kadar 20 bin doları aşkın bir masraf yaptığını belirtti. Yıllardır, sorun çözme ve Türk insanına uygun doktoru yetiştirme konusunda çalışmalar yaptığını söyleyen Aksakal, "Bu konularda çok uğraştım, aslına bakarsanız bu beni çok da yıprattı ama bir türlü çabalarıma katkı ve ilgi bulamadım. Hep tek başıma kaldığım için başarılı olamadım. Bu beni çok üzdü.

Reklam
Reklam

Ben de tüm ilgimi konunun ameliyat yönüne verdim. Mekanik el becerisi ve alışkanlığım da var. Ben de onu kullandım. Onun ürünü olarak da bu gün gördüğünüz aletler ortaya çıktı" diye konuştu. Başka branşlar için var olan aletlerin yeni ve gelişmiş versiyonlarını da yaparak diğer branşlardaki meslektaşlarının çalışmalarını da kolaylaştırmayı arzuladığını belirten Aksakal, "Yeni bir şeyler için önce o branşı incelemem gerekiyor. Kendi branşımı bitirdim sayılır, fakat bitirdim deyip yerimde saymak istemiyorum. Ancak daha gelişme sağlamak için diğer branşlarla yakın işbirliği gerekiyor. Fakat çok zor bir çaba olduğu için bunları oturtmak bile yıllar alır" şeklinde konuştu.