Mucit öğretmen ve öğrencisi, görme engelliler için yön cihazı geliştirdi

Ankara’nın Sincan ilçesine bağlı Çokören Satılmış Yılmaz İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Haluk Ateşer ve öğrencisi...

Ankara’nın Sincan ilçesine bağlı Çokören Satılmış Yılmaz İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Haluk Ateşer ve öğrencisi Tuncay Koç, görme engellilerin yön ve adres bulmalarını sağlayacak cihaz geliştirdi. Öğretmen ve öğrencisinin geliştirdiği cihaz, radyo frekansları ile görme engellilere bulundukları yer hakkında bilgi veriyor. Cihazın maliyeti ise 25 lira.

Okul Müdür Yardımcısı Haluk Ataşer’in öğrencisi Tuncay Koç ile birlikte geliştirdiği sistem, hareket algılayıcı, hafıza kartı ve radyo vericisinden oluşuyor. FM bandından boş bulunan bir frekans üzerinden yayın yapan sistem gürültü kirliliğine yol açmadan görme engelli bireye etrafta olanları bildiriyor. Cihaz hakkında bilgi veren Haluk Ataşer, kamusal alanda görme engellilerin gözü kulağı olacak cihazın kişiye nerede olduğunu, yönünü, 5 adım ilerisinde bulunan işyeri bina hakkında bilgilendirdiğini söyledi. Ataşer, “Projemizdeki amaç görme engelli vatandaşların gidebilecekleri yerlere en az yardım alarak, hayatlarını kolaylaştırarak, ulaşmalarını sağlamak, kendi işlerini rahatlıkla yardım almadan halletmelerine imkan oluşturmaktır.” dedi.

Reklam
Reklam

Cihazın hareketi algıladığında çalıştığını anlatan Ateşer, “Sistemimiz hareketi algıladığında çalışıyor. Hareketi algıladığından itibaren 5 adım öncesinde harekete geçen ve görme engelli vatandaşımıza o an için nerede olduğunu ve ilerisi hakkında bilgi veren bir sistem. Radyo frekansı üzerinden çalışır. Dolayısıyla radyo frekansı için il için yada ilçe için boş olan bir yer ki bunu uzmanlarımız belirleyeceklerdir. Bir boş radyo frekansı aralığından yayın yapacaktır… hem çevreye zarar vermeden, bir ses kirliliği oluşturmadan hem de kişiye özel bir yayın olması özelliğini taşımaktadır. Radyo frekanslı olduğu için kişisel radyolar veya cep telefonlarındaki radyolardan dinlenebiliyor. 15 dakika aralıksız mesaj yayınlanabiliyor. Kutunun içinde FM verici var, FM vericide flaş bellekle çalışıyor. FM verici, flaş belleğin içindeki MP3 formatında kaydetmiş olduğumuz sesi okuyor. Maliyeti ise 25 lira. Cihazı alış veriş merkezleri, mağazalar, açık alanlar, kamu alanlarında kullanmak çok kolay. Üstelik reklamlarını da yapabilirler. Projemizi valimize anlatmak isterim.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çokören Satılmış Yılmaz İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Haluk Ataşer, öğrencisi Tuncay Koç ile geliştirdikleri görme engelli yön bulma cihazını Ankara’da 2012 yılını 'engelliler yılı' ilan eden Vali Alaattin Yüksel’e tanıtmak istediklerini ifade etti.

Öğretmeniyle birlikte çalışarak yön bulma cihazını geliştiren İlköğretim öğrencisi Tuncay Koç, öğretmeninin yönlendirme ve desteğiyle görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için böyle bir cihaz geliştirdiklerini, önümüzdeki yıllarda da çalışmalara devam edeceğini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz