Mucize ilaç; kurbağa!

Bilim dünyasında zehirli ok kurbağası olarak bilinen canlı,morfinin etkili olamadığı hastalıklarda ağrı kesici görevi görecek. Kalem ucu büyüklüğündeki kurbağanın zehiri, morfinden 200 kat daha güçlü.

Boyu bir santimetreyi bile bulmayan bir kurbağa. O kadar küçük ki bir kalemin ucunu anca kaplıyor. Ancak bu “zehirli ok kurbağasının” önemsiz bir hayvan olduğu anlamına gelmiyor.

Hem su, hem de karada yaşayabilen bu kurbağalar, dünyanın en zehirli canlılarından biri. Öyle ki, zehirli ok kurbağalarının küçük vücutlarını kaplayan derileri morfinden tam 200 kat daha zehirli. Bilim insanları şimdi bu zehiri panzehire çevirerek, bazı ağır hastalıklarda ağrı kesici olarak kullanmayı amaçlıyor.

Güney Amerika’da yaşayan bu kurbağalar, bugün nadir bulunan canlılar sınıfına giriyor. Bu yüzden İngiliz biyologlar tarafından Portsmouth kentindeki Blue Reef Akvaryum’unda üretiliyor.

Reklam
Reklam

Yetişkinliğe eriştikleri zaman kırmızıya dönen derileri üzerinde üç yeşilimsi çizgi beliren zehirli ok kurbağalarının boyu bir santimetreyi geçmiyor. Akvaryum’da çalışan uzmanlardan Jenna MacFarlane, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kurbağaları Dünya Korunma Birliği ile yürütülen çalışmayla kurtarmaya çalıştıklarını söyledi.

TEDAVİDE ÇIĞIR AÇABİLİR

McFarlene, kurbağaların ölümcül olmalarına rağmen, sahip oldukları zehrin insan hayatını kurtarabilmesi için kullanmayı umduklarını söyledi. Bilim insanları bu kapsamda, kurbağanın deri parçasından elde edilebilecek zehri acıyı dindirmek için morfin yerine kullanmayı düşünüyor.

Bilim insanları, zehirli ok kurbağasının zehrinin morfin gibi alışkanlık yapmadığını ve yan etkileri olmadığını belirtiyor. Bu şekilde, zehrin kanser hastaları başta olmak üzere ağır hastaların tedavisinde kullanılabileceği ümit ediliyor.