Madencilerin yakınlarının endişeli bekleyişi ise sürüyor.
[
](https://www.mynet.com/isciler-temiz-hava-saglamis-olabilir-110100512058)
[
****](https://www.mynet.com/iste-madendeki-korkunc-patlama-2691036-myvideo)
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında önceki gün saat 13.28’de meydana gelen patlamada mahsur kalan 30 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor.
Dün karşılaşılan ilk göçük aşılmasına rağmen bu sefer de kurtarma çalışmasının yürütüldüğü kolda ikinci bir göçüğe rastlandı.
Çalışmalarını yürüten ekipler, taş bloklarla karşılaştı. Ekipler bu blokları balyozlarla kırmaya çalışıyor.
YILDIZ: UMUDUMUZU KORUYORUZ
Bölgede bulunan Eneji ve Tabii kaynaklar bakanı Taner Yıldız, tüneldeki gazların istenen seviyelere geldiğini ve kurtarma çalışmalarının hızlandığını açıkladı.
Zamanın mahsur kalan işçilerin aleyhine işlediğini belirten Yıldız, "Herşeye rağmen umutlarımızı koruyoruz" dedi.
ENDİŞELİ BEKLEYİŞ
Bu arada, maden önünde toplanan çok sayıda madenci yakını, kurtarma çalışmalarını yürüten ekiplerden gelecek umutlu bir haberi bekliyor.
Bazı madencilerin yakınları, kuyu alanında oluşturulan Zonguldak Valiliği Kriz Masası yetkililerinden kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgi alıyor.
Sinir krizi geçiren bekleyiştekilere, bölgede bulunan ambulanslarda müdahale ediliyor.
KAYALAR GEÇİT VERMİYOR
Zonguldak’taki maden faciasında, yerin metre 540 altındaki 30 madenci için bekleyiş devam ederken, siyasilerin de bölgeye ziyaretleri devam ediyor.
Dün akşam saatlerinde maden ocağında incelemelerde bulunan DSP eski Genel Başkanı Zeki Sezer, izlenimlerini ANKA’ya anlattı. Göçük altındaki yakınlarını bekleyen vatandaşların durumunun ‘içler acısı’ olduğunu belirten Sezer, “Vali ile görüştük, ocağın yetkilileri ile görüştük. Orada bir sürü insan umutsuz bekleyiş içinde. Bir kişi ile karşılaştım, ‘iki evladım, iki oğlum aşağıda’ dedi. Çok yürek yakıcı bir şey” diye konuştu.
Orada bulunan insanların maden ocağına giren ekiplere umutla baktıklarını, kendilerini görünce de umutla bilgi almaya çalıştıklarını ifade eden Sezer, “Bir taraftan çok üzgünler, diğer taraftan da Zonguldak belki benzeri olayları yıllardır yaşadığı için belki, metinler” dedi.
KAYALAR DELİNEMİYOR, TEKNOLOJİ YETERSİZ
57. Hükümet’te Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun(TTK) bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı görevinde de bulunmuş olan Sezer, maden ocakları konusunda teknolojide hala bir ilerleme sağlanamadığını söyledi.
Patlamanın olduğu yere kayaların düştüğünü, dolayısıyla çalışmanın istenilen hızla ilerleyemediğini kaydeden Sezer, “Kayaları delmek kolay olmuyor, el gücü ile çalışılıyor.
İtiraf etmeliyiz ki; ocaklara girişlerde ‘iş güveliği’ yazar, ama o iş güveliğinin gerektirdiğini bugünkü teknoloji ile henüz yerine getirebilmiş değiliz. Bu çok üzücü. Dünyada benzeri maden kazalarını çok duymuyoruz. Bir Çin’de duyuluyor bir de Türkiye’de. Bunu artık Türkiye’nin aşması gerekir. Örneğin maden direklerinin çok iyi, çok sağlam bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Havalandırma, gaz ölçüm cihazları gerçekten kullanılmalı, kullanılmadığını görüyoruz. Bu ‘nasıl olsa bize bir şey olmaz’ anlayışından da kaynaklanıyor” dedi.
TÜRKER: İŞ GÜVENLİĞİ EKSİK
Bölgede incelemelerde bulunan DSP Genel Başkanı Masum Türker ise, Zonguldak’taki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının iş güvenliği konusundaki eksikliklerden kaynaklandığını belirterek, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği yatırımlarının teşvik edilmesini istedi. Burada, Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Gelik Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım ve Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Ramis Uslu ile gören Türker, “Hükümet derhal harekete geçmeli, uluslararası standartlara uygun bir şekilde maden ocaklarının işletilmesini sağlamalıdır” dedi.