Müdafi görevlendirilmesiyle ilgili yönetmelik

Ankara (AA)- "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine müdafi veya vekillerin görevlendirilmeleri ile bu kişilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları yeniden düzenliyor.Yönetmeliğe göre, şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenecek. Müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan eden kişiye, mahkumiyeti halinde avukatlık ücretinin kendisinden tahsil edileceği yönünde ihtar yapılacak ve talep ettiği takdirde barodan bir müdafi görevlendirmesi istenecek.

Reklam
Reklam

Hakkında alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma ya da kovuşturma yapılan kişinin istemi aranmaksızın barodan avukat görevlendirmesi istenecek. Vekili bulunmayan mağdur, şikayetçi veya katılanın talep etmesi halinde, barodan bir avukat görevlendirmesi istenecek. Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince mağdur veya suçtan zarar gören için zorunlu olarak avukat görevlendirilmesi gereken hallerde, istemi aranmaksızın barodan bir vekil görevlendirmesi
istenecek.

Öte yandan, bu kapsamda görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere ilişkin 2007 yılı tarifesi de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.Tarifede en az ödeme soruşturma evresinde takip edilen işler için 130 YTL olurken, en fazla ödeme Yargıtay'da görülen duruşmalı davalar için 450 YTL olarak belirlendi.

Bu tarife kapsamındaki zorunlu avukatlık ücretleri, Adalet Bakanlığı bütçesinde ayrılan ödenekten karşılanacak.