Mudanya İskelesi’nin Tarihi Serüveni Bursa Belgeliğinde

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ‘Osmanlı Döneminde Mudanya İskelesi ve Gümrüğü’ kitabıyla şehrin tarihi mirasına yeni bir...

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ‘Osmanlı Döneminde Mudanya İskelesi ve Gümrüğü’ kitabıyla şehrin tarihi mirasına yeni bir halka daha ekledi.

Tarih başkenti Bursa’yı fiziki açıdan yeni bir kimliğe kavuştururken, merkez ilçelere de hizmetlerini taşıyan Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerdeki kültür hamlesi devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Araştırmaları Merkezi öncülüğünde hazırlanan ‘Osmanlı Döneminde Mudanya İskelesi ve Gümrüğü’ kitabının tanıtımı, Mudanya İstasyonu Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘Yaşayan canlı bir tarih şehri Bursa’ hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, ‘Osmanlı Döneminde Mudanya İskelesi ve Gümrüğü’ kitabının hem Mudanya’nın hem de Bursa’nın tarihinde önemli bir noktayı gün yüzüne çıkardığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Bursa’nın tüm zamanların en nadide şehirlerinden biri olduğunu belirten Başkan Altepe, “Bursa, tarih boyunca hep cazibe merkezi olmuştur. Özellikle Osmanlı’nın kuruluş yıllarında zirai, ticari, mimari ve kültürel anlamda ilklerin gerçekleştiği bir şehir olmuş. Kentte yer alan değerler uzun yılların süzgecinden geçip günümüze ulaşmış. Bursa’daki bu değerlerden biri de Mudanya İskelesi’dir. İpekyolu ve Baharat Yolu’nun karadaki son durağı olan Mudanya, buradan deniz yoluna bağlanarak zamanla deniz ulaşımına yön veren bölge özelliğini kazanmıştır” dedi.

Mudanya’nın Türk tarihi ve dünya barışı açısından da tarihi öneme sahip bir ilçe olduğunu belirten Başkan Altepe, “Mudanya İskelesi, özellikle İstanbul’un fethinden sonra daha işlevsel olarak kullanılmış. Kurulduğunda nasıl dönemin ticaret hayatına yön vermişse bugün de aynı işlevini sürdürmektedir. Bursa’nın canlı ve dinamik ticaret hayatının önemli bir ayağını oluşturan Mudanya İskelesi’nin tarihi serüveni de bu eserle kayıt altına alındı. Mudanya İskelesi’nin tarihi süreci ile ilgili ayrıntılı bilgi ve belgeler, Bursa’nın önemli bir değerine daha dikkat çekiyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu dönem 90’ı aşkın, toplamda 150’nin üzerinde eserin kent belgeliğine kazandırıldığını anlatan Altepe, kitabı hazırlayan Doç. Dr. Cafer Çiftçi ile Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ile Bursa Araştırmaları Merkezi çalışanlarını tebrik etti.

Doç. Dr. Cafer Çiftçi de ‘Osmanlı Döneminde Mudanya İskelesi ve Gümrüğü’ kitabının hazırlık sürecini anlattı. Kitabın 6 bölümden oluştuğunu anlatan Çiftçi, “Arşiv belgelerinin yoğun incelenmesi sonucu ortaya çıkan bu eserin, ilçeler tarihini başlatacak bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Mudanya’nın ve Mudanya İskelesi’nin tarihinden Mudanya Gümrüğü’nün çalışma düzenine kadar her konuda bilginin yer aldığı kitabın hazırlanmasına destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk ise eserin Mudanya’nın tanıtımı açısından önemli bir çalışma olduğunu vurgulayarak, “Bursa’nın köylerinin de Büyükşehir’e dahil olması süresi çok sevindirici. Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini hepimiz görüyoruz” diyerek, Bursa’ya ve ilçelere yatırımlarıyla değer katan Başkan Altepe’yi tebrik etti.

Reklam
Reklam

Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk de, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Mudanya’daki hizmetlerinin yanı sıra kent belleğine kazandırılan eserin tarihi ve kültürel değerlerin geleceğe taşınması konusunda önemli yer tuttuğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: