Müdürlüğüne nasıl yazılır? Müdürlüğüne ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime dağarcığı en zengin ve literatürü en geniş diller arasında yer alan bir dildir. Telaffuzların ve yazımların doğru olması için belirlenmiş birçok kural vardır. Bu kurallardan bazıları, noktalama işaretlerinin kullanımı ile ilgilidir. Kesme işareti de en sık hatalı olarak kullanılan işaretlerden biridir. Kurumlarla ile ilgili hataya düşülen ifadelerden biri de müdürlük kelimesidir. Bu kelimenin alacağı eklerin kesme işaret ile ayrılıp ayrılmayacağı sık sık karıştırılır.

Müdürlük kelimesi TDK’nin (Türk Dil Kurumu) resmî internet sayfasında bulunan Türkçe Sözlük kısmında yer alan tanımlarına göre isim türündedir. Bu kelimenin eş anlamlıları ile tanımları aynıdır. Örnek olarak direktörlük, yönetmenlik, müdüriyet gibi kelimeler bu kelimenin hem eş anlamlı kelimeleri hem de tanımlarıdır. Türkçe yazım kuralları doğrultusunda bazı kelimeler ek aldığı zaman kesme işareti kullanılmayabilir.

Müdürlüğüne nasıl yazılır?

Dilekçe yazarken bir müdürlük makamına hitap etmek gerekebilir. Bu gibi durumlarda müdürlük kelimesi değişime uğrar ve son harfi yumuşar. Aldığı ek ise kesme işareti ile ayrılmaz. Kesme işaretinin kullanılmamasının nedeni Türkçe dil bilgisi kurallarıdır. Bu kurallara göre kurul, kuruluş, kurum, iş yeri ya da oturum isimlerinin sonuna gelmesi gereken ekler kesme işareti ile ayrılmamalıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisine, Bakanlar Kuruluna, Yürütme Kuruluna, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığına gibi durumlar bu kuralın uygulamasına örnek olarak gösterilebilir.

Reklam
Reklam

Müdürlüğüne ayrı mı yazılır?

Müdürlüğüne yazımı ayrı olmamalıdır. Bir dilekçe yazarken bir müdürlüğe hitaben herhangi bir nedenle bir dilekçe yazılabilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde böyle bir belge hazırlarken müdürlüğe hitap ile başlanmalıdır. Dilekçe ya da resmî belgede müdürlük ifadesi kullanılacaksa ve yazı bir müdürlüğe yazılacaksa müdürlük kelimesi ek alarak sonundaki k harfi yumuşar ve ğ harfine dönüşerek ek alır. Bu ek kesme işareti ile ayrılmadan yazılmalıdır.

Müdürlüğüne bitişik mi yazılır?

Bir belge üzerinde hitap olarak yazılacağı zaman dönüşerek yazılan müdürlüğüne TDK’nin internet sitesinde de kesme işareti olmadan yazılır. Müdürlüğüne doğru yazılışı kesme işareti olmadandır. Kesme işareti kullanılarak yazılması yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir. Devlete ait bir kuruma ya da kuruluşa, bir okula, bir iş yerinin müdürlük makamına yazılacak olması fark etmeksizin müdürlüğüne ifadesi bu şekilde yazılır ve kesme işareti kullanılmaz.

Reklam
Reklam