Mudurnu Ziraat Odası Başkanı Ayaz:

Mudurnu Ziraat Odası Başkanı Hilmi Ayaz, aracı ve halcilerin uzun vadeli çek vermelerinin çiftçiyi zora soktuğunu söyledi.

Mudurnu Ziraat Odası Başkanı Hilmi Ayaz, aracı ve halcilerin uzun vadeli çek vermelerinin çiftçiyi zora soktuğunu söyledi.

Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçinin emeğini almadığını, kota konulmasının iyi olacağını ifade etti.

Marul üretiminin Türkiye'de çok fazla olduğunu belirten Ayaz, "Çiftçi tarlasına borçlu olarak ekim yapıyor. Banka borçları olanlar zor durumda. 'Acaba kazanır mıyım' ümidiyle devamlı ekim yapıyor. Aracı ve halciler uzun vadeli çek veriyorlar, o çiftçiyi zora sokuyor. Ödenmeyen çekler bile çıkıyor. Bir yıl içinde iki ürün ekilebilen tarlalara marul ve ıspanak ekimi yapılıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Çiftçilere kooperatif kurmaları konusunda uyarıda bulunan Ayaz, "Çitçiler kooperatif kursalar daha iyi olur. Ancak kimsenin birlik olmaması aracı kurumlara yarıyor. Çiftçi de bedava çalışıp duruyor" diye konuştu.

Munduşlar köyünde marul yetiştiren çiftçi Mehmet Yiğit ise 5 dönüm arazisine marul ektiğini, marulların çok iyi olduğunu söyledi.

Mahsulün tarlada kaldığını ve alıcı bulamadıklarını anlatan Yiğit, "Köy gençlerine de ekmek kapısı olan marul ekimi pazarlama yüzünden elde kaldı. Yaptığımız masrafların yarısını dahi çıkarmayan marulculuk tüm çiftçiyi zor duruma soktu" şeklinde konuştu.

Muhabir: İlhami Çetin / Emin Gürbüz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: