"Müfredatı yenilememiz şart"

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Ziya Selçuk, Türk eğitim sistemindeki çöküntüyü ortaya koyan OECD'nin PISA raporunu müfredatın yenilenmemesine bağlarken, PISA çalışmasına katılan ülkelerin başarılarını ise müfredatlarını bilgi teknolojisi çerçevesinde yenilemelerinden kaynaklandığını kaydetti. Türkiye'nin aldığı sonucu, "Beklentimiz dahilinde" şeklinde değerlendiren Selçuk, "Acilen müfredatımızı yenilememiz gerekli" dedi.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Selçuk, Türk eğitim sistemindeki çöküntüye işaret eden PISA raporuna ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın değerlendirmesini açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Bakanlık Başöğretmen Salonu'ndaki basın toplantısını Eğitim Araştırma ve Geliştirme Dairesi (EARGED) Başkanı Ruhi Kılıç ile birlikte düzenleyen Selçuk, PISA çalışmasına katılmanın Türkiye açısından önemli olduğunu belirterek, bu çalışmaların eğitim sistemindeki eksikleri gösterdiğini kaydetti. Sonuçların Türk eğitim sisteminde birçok sorunu ortaya koyduğunu kaydeden Selçuk, "Sonuçlar çok iç açıcı değil; ama beklentilerimiz dahilinde" dedi.

Reklam
Reklam

Selçuk, raporun Türk eğitiminde özellikle iki önemli noktaya vurgu yaptığını belirterek, bunlardan birinin müfredat olduğunu kaydetti.

PISA'da ilk sıralarda yar alan ülkelerin müfredatlarını bilgi teknolojisi çerçevesinde son yıllarda yenilediğine işaret eden Selçuk, son sıralardaki ülkelerin ise müfredatlarının eski olduğunu ifade etti. Selçuk, "Başarılı olan ülkelerin müfredatları yenilenmiş ve okul öncesindeki okullaşma oranı yüksektir. Bizim de acilen müfredatımızı yenilememiz gerekiyor" dedi. Selçuk, PISA'da öğrencilerin düzeyini ölçen soruların bazılarının Türk eğitim sistemi müfredatında olmadığına dikkat çekerek, bu çerçevede müfredat çalışmaları yürüttüklerini anımsattı. Selçuk, raporun bir diğer önemli sonucunun ise eğitime ayrılan bütçe ve milli gelirden kişi başına düşen gelirin düşüklüğü olduğunu belirterek, geçen iki yılda Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin bakanlıklar arasında en yüksek bütçe olduğunu, MEB'in konunun önemini de bildiğini söyledi. Selçuk, "Yine üst sıralarda yer alan ülkelerin kişi başına düşen milli gelirleri 20-25 bin dolar düzeyindedir. Milli gelirle başarı arasında doğrudan bir bağlantı vardır" dedi.

Reklam
Reklam

EARGED Başkanı Ruhi Kılıç ise, PISA sonuçlarına ilişkin bilgiler verirken, kendilerinin de benzer araştırmalar yaptıklarını ve hemen hemen aynı sonuçlara ulaştıklarını söyledi. Kılıç, Türk eğitim sisteminde önemli sorunlar olduğunu, bunların belirlenmesi içinde PISA gibi araştırmaların yapılması gerektiğini kaydederek, olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına karşın bu çalışmalara katılmaya devam edeceklerini söyledi.