Müftülük, şikayet gelen camileri denetleyecek

Sivas Müftülüğü, kamuoyunda ‘jet imam’ olarak tabir edilen, teravih namazlarını 'tadil-i erkan'a uygun olmayacak şekilde...

Sivas Müftülüğü, kamuoyunda ‘jet imam’ olarak tabir edilen, teravih namazlarını 'tadil-i erkan'a uygun olmayacak şekilde hızlı kıldıran din görevlilerinin peşine düştü. Müftülük tarafından görevlendirilen denetmenler, çeşitli camilerde ve şikayet gelen camilere giderek tespit yapacak.

Rahmet ayı Ramazan'la birlikte teravih namazları da başladı. Teravih namazlarını fıkıh kuralları çerçevesinde kıldırmayan jet imamlar da mercek altına alındı. Bu kapsamda Sivas Müftülüğü, il genelinde tedbirlerini aldı. Denetimle görevli din görevlileri, cemaat olarak gittikleri camilerde imamın namazı tadil-i erkan'a uygun olarak kıldırıp kıldırmadığını denetleyecek.
Ayrıca bu kişiler, şikayet alınan camilere de giderek burada durum tespiti yapacak. Namazı tehlikeye atacak ve cemaati rahatsız edecek şekilde namaz kıldıran imamlar hakkında işlem yapılacak. Ramazan ayı boyunca teravih namazlarında tadil-i erkan'a uyulması konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını belirten Sivas Müftüsü Yusuf Şahin, geçmiş yıllarda duyulan ‘jet imam’ kelimesini asla ve asla duymak istemediklerini söyledi.
Bunun için il, ilçe ve köylerdeki camilerde denetimleri artıracaklarını ifade eden Şahin, “İlimiz merkezindeki 180, köylerde 125 ve ilçelerdeki camilerde görev yapan arkadaşlara tadil-i erkan'a uygun namaz kıldırmaları konusunda uyarılarda bulunduk. Bu konuda denetimlerimiz olacak. Camilere zaman zaman görevli arkadaşlarımız giderek teravih namazı kılacak. Vatandaşlardan da ‘falan camide çok hızlı namaz kıldırılıyor’ şeklinde şikayet alırsak, bunun tespitini yapmak için görevlilerimiz bu camilere gönderilecek. Tadil-i erkan'a uygun olmayacak şekilde namaz kıldıran görevli hakkında hukuk çerçevesinde gerekli işlemi yaparız.” diye konuştu.
Kur'an-ı Kerim’in 3 türlü okunuş şekli olduğunu belirten Şahin, bunlardan ilkinin hadr (seri), ikincisinin tedvir (biraz yavaş) ve sonuncusunun tertib (daha ağır) olduğunu kaydetti. Bu 3 şeklin dışında Kur'an’ın okunmasının caiz olmadığını vurgulayan Şahin, cami görevlilerinin teravih namazlarını hadr (seri ve tecvit kuralları çerçevesinde) şeklinde okuyarak kıldıracağını söyledi. Şahin, “Zaten tecvit kurallarından birisi ihlal edilirse namaz tehlikeye girer ve biz buna asla müsaade etmeyiz. İnşaallah bir anormallik olmayacağı kanaatindeyim. Ama ilde din hizmeti sunan 500’ün üzerinde çalışanımız var. 3-5 tane hata olabilir. Onu da yönetmelikler çerçevesinde çözeceğiz.” diye konuştu.
Sivas Müftüsü Yusuf Şahin, teravih ve diğer vakit namazlarında tadil-i erkan'a uyulacağını, ancak namazda cemaati de bıkkın hale getirecek bir namaz kıldırışı asla arzu etmediklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz