Cavit AKGÜN/ MUĞLA, Baro Başkanı Cumhur Uzun, yaptığı yazılı basın açıklamasında, kanun yapma tekniğinin bilimsel bir çalışma olduğunu, toplumun bütün hassasiyetlerini, dengelerini ve gerçeklerini dikkate alarak, kapsamlı ve özenli bir çalışmayı gerektirdiğini söyledi. Uzun, son dönemdeki yasama faaliyetlerinde, kamuoyuna tartışma imkanı tanımadan, doğrudan ilgili kurumların görüşü dahi alınmadan, çoğunluğa sahip olmanın rahatlığıyla yargı erki ile sürekli oynandığını kaydetti.
Kesinlikle yasa yapma tekniğine aykırı yöntemlerle gerçekleştirildiğini ileri sürdüğü 'Torba Kanun' adı altındaki kanun çalışmalarınını Türkiye'deki yasal sistemi tamamen içinden çıkılmaz hale getirdiğini savunan Uzun, "Bu yöntemlerle gündeme getirilen ve TBMM tarafından kabul edilen son yargı paketi ile halen mecliste komisyon aşamasında bulunan ve kamuoyunda iç güvenlik paketi olarak bilinen düzenlemeler de, baromuzca bu kapsamda ele alınmış ve kaygıyla karşılanmıştır. Yargıtay hakim ve savcılarının görevlendirilmelerinde Yargıtay'ın devre dışı bırakılarak, kurumsal görüş alınmadan yapılacak atamalar, siyasi olmak şaibesini hep taşıyacaktır. Çünkü Yargıtay faaliyetleri uzmanlık ve kurumsal hafıza gerektirir" dedi.
"YARGITAY'I BÜYÜTMEK ÇÖZÜM DEĞİL"
Adli yıl açılış törenlerinin kaldırılmasına da tepki gösteren Başkan Uzun, "Yargıtay'ın iş yükü sorununun çözümü Yargıtay'ı büyütme anlayışıyla çözülemez. Uzun süredir ertelenen istinaf mahkemelerinin etkin olarak işletilmeye başlatılması gerekirken, doktrin ve içtihat ağırlıklı hukuk makamı olan Yargıtay'ı esas görevinden uzaklaştıracak değişiklikler hukuka uygun değildir. Adli yıl açılış töreninin kaldırılmasının ise üzerinde yorum yapmak dahi güçtür. Yürütmenin temsilcilerinin yılda bir kez dahi olsa yargının ve onun ayrılmaz parçası olan savunmanın eleştirilerini dinlemeye tahammülü olmadığını gösteren bu durum ile ülkemiz adına çok üzücü bir görünüm ortaya çıkmıştır. On yıllara dayanan gelenekleri gündelik siyaset adına bir çırpıda kaldırmak, kurumlara geri dönüşü olmayan zararlar verecektir" diye konuştu.
"İŞKENCENİN ARTMASI SÜRPRİZ OLMAYACAKTIR"
Uzun, ülkede toplumsal muhalefet ne zaman yükselse, bastırmak için hemen polisin yetkilerini artıracak yasal düzenlemelerin gündeme getirildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halen TBMM'de Komisyon aşamasında bulunan ve İç Güvenlik Paketi olarak bilinen düzenlemeler ile polise bireysel suçlarda 24 saat, toplu suçlarda 48 saatlik gözaltı yetkisi verilmek istenmektedir. Mevcut durumda, gözaltı kararını savcı verir. Tasarıda ise, polise yakaladıklarını savcıya haber vermeden alıkoyabilme yetkisi verilmek istenmektedir. Bu adım, pratikte gözaltında geçen ilk 24 saatin
FOTOĞRAF
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz