Muğla Belediye Başkanı Gürün: Büyükşehir Yasası'ndan Dolayı Mutluyuz

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun çıkmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Gürün, “Muğla...

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun çıkmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Gürün, “Muğla için uygun ve yararlı olacak bir yasa. 'Keşke' dediğimiz şeyler de var. Bu yasa fazla tartışılmadan, çok çabuk, çok hızlı, adeta yangından mal kaçırır gibi çıkarıldı. Keşke böyle olmasaydı ama buna rağmen Muğlamız için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Başkan Gürün, yaptığı açıklamada şu anda 29 ilin bütünşehir kapsamına alındığını belirterek, buna 13 şehrin de ilave edildiğini söyledi. Gürün, “Yasa hazırlanırken müzakere dönemi çok kapalı bir ortamda oldu. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının ve belediyelerin katkısı alınmadı. İçerisine sokulan beldelerin tümünün kapatılması, belde ve köylerin mahalle haline getirilmesinde de önemli problemler var. Özellikle vergi, su ve arazi konularında önemli sıkıntılar yaşanacak. Bizim görüşümüze göre köylerin statülerinin devam etmesi, beldelerin de hepsinin aynı potaya koyularak kapatılması gibi bir durumum olmaması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Büyükşehirle birlikte il özel idarelerinin kapatılacağının altını çizen Gürün, “Direkt bağlı olduğu ilçe belediye başkanlıkları, belde ve köylere hizmet edecekler. Coğrafya, ulaşım ve iletişim açısından birtakım sıkıntılar yaşanabilir. Büyükşehirle birlikte il genelinde yerel yönetimlerin koordinasyonun sağlanması, plan bütünlüğünün sağlanması, imar disiplinin tek meclisten yürütülmesi avantaj. Büyükşehir olduğumuzda gelirlerimiz artıyor ve o ilde elde edilen vergi gelirlerinin yüzde 6’lık kısmı büyükşehirlere aktarılıyor. Koordinasyonun kurulması, stratejik planın il genelinde yapılması, ulaşımıyla, yoluyla, tarımıyla, ekonomisiyle koordinasyon sağlanması açısından büyükşehir önemli.” dedi.

Başkan Gürün, Muğla’nın bir ucundan bir ucuna 4 saatte gidildiğini belirterek şunları söyledi: “Her büyükşehir aynı değil. İlimiz bin 124 kilometrelik kıyı sahil bandı olan özel bir yer. Kırsal ve kıyısal arasında farklılıklar var. Her ilçenin nüfusu aşağı yukarı birbirine uygun. Tek merkezde toplanmış nüfus yok, 12 ilçeye dağılmış durumda. Yeniden tüm yerel yönetimleri ilgilendiren ve yerelleşme adına, yerel demokrasinin gelişmesi adına hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. 29 tane bütünşehir var ama 52 tane normal şehir var. Onların kabahati ne? Onlar bu paydan nasibini alamıyor. Merkezî hükümetin, yetki ve kaynaklarını daha fazla yerele aktarması lazım. Bana göre dört beş sene sonra biz tekrar yasayı irdeleyip daha fazla yerelleşme, yerele yetki ve kaynak aktarma konusunda düzenlemeye gideceğiz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: