Muğla Güvercinleri Tescillenecek

Muğla Belediyesi, bölgede bulunan ve kendine has uçuş ve ötme özelliği bulunan 4 tür güvercinin tescil edilmesi için Gıda Tarım

Muğla Belediyesi, bölgede bulunan ve kendine has uçuş ve ötme özelliği bulunan 4 tür güvercinin tescil edilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvurdu.

Muğla Belediyesi, bölgede yaşayan Gök, Arap, İsli ve Akalı türü güvercinlerin zamanla ırklarının bozulacağı endişesiyle tescil için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvurdu. Güvercin türleri, tescilin yapılması halinde Muğla Gök, Muğla Arabı, Muğla İsli ve Muğla Akalı olarak anılacak.

Uçuş ve ötme performanslarıyla iki farklı kriterde değerlendirilen güvercinlerin, ilk yapılan araştırmaya göre Muğla bölgesinde yaklaşık 50 kişinin beslediği tespit edildi.

Reklam
Reklam

Muğla Belediyesi Çevre Mühendisi Erdem Şenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla bölgesinde görülen 4 tür güvercinin ırkları bozulmadan tescil edilmesini istediklerini dile getirdi.

Yaptıkları inceleme sonucunda uçuş ve ötme performanslarına göre iki farklı kriterde değerlendirilen 4 tür güvercinin ilk aşamada Muğla'ya has olup olmadığı konusunda tereddüt yaşadıklarını belirten Şenel, "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş ile görüştük. Güvercinlerin yavru, ergin ve yetişkin hallerini fotoğraflayarak kendisine gönderdik. Savaş, bu türlerin farklı olduğunu ve tescil edilebileceğini söyledi" dedi.

Bunun üzerine Prof. Dr. Savaş'ı Muğla'ya davet ettiklerini, güvercinlerin uçuş ve ötme performanslarını kendisine gösterdiklerini anlatan Şenel, Savaş'ın bu tür güvercinlerin diğer güvercinlerden farklı olduğunu tespit ettiğini vurguladı.

-En önemli özellikleri yuva sadakati-

Bunun üzerine Gök, Arap, İsli ve Akalı türü güvercinlerin tescil edilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvurduklarını bildiren Şenel, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın her yıl mayıs ayında toplanan tescil komisyonuna raporlarımızı sunduk. 2013 Mayıs ayında komisyondan raporumuzu geçirmeyi hedefliyoruz. Raporumuz komisyondan geçerse, güvercinlerimiz Muğla güvercini olarak tescil edilecek. Tescil işleminden sonra güvercinler 'Muğla Gök', 'Muğla Arabı', 'Muğla İsli' ve 'Muğla Akalı' olarak anılacak. Güvercin besleyen vatandaşlar, bu türlerin bölgeye has olduğunu bilmediği için ırklarını bozuyor. Zamanla bu ırkın bozulacağı düşüncesiyle böyle bir çalışma yapmaya karar verdik."

Şenel, tescil işlemleri için Namık Kemal Üniversitesi'nden de yardım aldıklarını, üniversitenin ziraat fakültesinden gelen öğrencilerin, Muğla güvercinlerinin boy, gaga, bacak ve kanattaki telek sayısını ölçerek değerlendirme yaptığını anlattı.

Bu araştırmada da güvercinlerin diğer güvercinlerle benzer yanlarının olmadığı, bölgeye has olduğunun teyit edildiğini vurgulayan Şenel, "Muğla güvercinlerinin en önemli özelliklerinin başında yuva sadakati geliyor. Farklı bir yere götürülen güvercin, doğup büyüdüğü yere bir şekilde geri dönüyor" dedi.

Reklam
Reklam

-Muğla güvercinlerinin özellikleri-

Muğla güvercinlerinin özelliklerinden bahseden Şenel, şunları kaydetti:

"Vücutlarının alt bölgesinde siğil adı verilen yağ bezeleri var. Gagalarının üzerinde ve boyunlarında farklı renklere sahip noktaları mevcut. Muğla güvercinlerinin göğüs kısmı diğer güvercinlere göre daha çıkık, bu özellik onların uçuş performanslarını artırıyor. Uçuş performansında dalıcı olarak adlandırılan Arap ve İsli türleri, gökyüzünde belli yüksekliğe çıktıktan sonra adeta bir matkap gibi yere doğru dalış yapıyor. Bu özelliği diğer güvercinlerde görmek güç."

Şenel, tescil işleminin ardından bölgede bu tür güvercinleri besleyenlerin sayısının artacağına inandığını ifade etti.

Yaklaşık 40 yıldır güvercin besleyen Sait Kaya ise yıllardır birçok tür güvercin beslediğini, ancak sahibine ve evine sadık olma özelliğini Muğla güvercinlerinde gördüğünü söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: