MUĞLA (İHA) - Temiz enerji üretiminde önemi giderek artan güneş gözelerinin üretim teknolojilerindeki "know-how"ın Türkiye'ye taşınmasına köprü olan Muğla Üniversitesi, bu konudaki çalışmalarında her geçen gün ilerleme kaydediyor.
Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik'in başkanlığını yaptığı ve 1996 yılında kurulan Temiz Enerji Kaynakları ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etme çalışmalarında Muğla Üniversitesi'nin şebekeye bağlı 54 kw gücünde fotovoltaik güç sistemi pilot projesinin ilk aşamasında kütüphane binasının üzerinde kuruldu. Güç değeri 10 kw olan güneş pilleri sistemi 2 Mayıs 2002 tarihinde devreye sokuldu. Projenin ikinci aşamasında Türkiye'nin çatısına kurulu güç değeri 25 kw olan şebekeye bağlı güneş pilleri yerleştirildi. 2003 yılı Nisan ayından itibaren de üniversite Sıtkı Koçman Köprüsü güneş enerjili lambalarla aydınlatılıyor.
Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Güneş Enerjisi çalışmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu aydınlatma projesinde kullanılan aydınlatma sistemi, her bir lamba için şebekeden bağımsız 60 ledten oluşmaktadır. Kullandığımız aydınlatma direkleri dört metre yüksekliğinde olup, bunların her birinde iki tane aydınlatma lambası kullanılmaktadır. Böylece her bir direk için kullanılan led sayısı 120 adettir. Burada kullanılan aydınlatma sistemleri, havanın kapalı olduğu yedi gün boyunca, depoladığı enerjiyi kesintisiz olarak kullanabilmektedir. Muğla Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş pilleri uygulama alanında başlatmış olduğu proje ve sonuçlandırdığı çalışmalarla, Türkiye'de mükemmeliyet merkezi olma yolundadır. Üniversitemiz güneş enerjisi uygulama alanında başarıyla gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda, ulusal ve uluslararası bir çok kurumun desteğini almaktadır" dedi.
Rektör Prof. Dr. Oktik, amaçlarının sadece böyle bir sistemle enerji üretilebileceğini göstermek olduğunu ifade ederek, "Bizim hedefimiz tüm üniversite kampüsünün aydınlatmasını bu sistemle yapmak. Bunun için gerekli olan desteği bulursak eğer, bunu da yapacağız. Değişik paneller var. Bunlar sadece deneme amaçlı yapılan çalışmalar. Son olarak üniversitemizin akademik personelinin kaldığı lojmanların yanındaki yürüyüş parkurunu da bu sistemle donattık" diye konuştu.