Muğla Üniversitesi uluslararası camiada göz dolduruyor

Muğla Üniversitesi (MÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güneş, TÜBİTAK destekli...

Muğla Üniversitesi (MÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güneş, TÜBİTAK destekli projesi olan, güneş pili malzemesi olarak kullanılan ince film silisyum malzemelerde kararsızlık probleminin incelenmesini anlattı. Güneş, bunun uluslararası ikili bilimsel işbirliği projesi olması sebebiyle MÜ'nün uluslararası bilim camiasında ve Avrupa'da önde gelen araştırma kurumları tarafından kabul görmesi ve tanınmasında önemli bir pencere oluşturduğunu söyledi.
Proje kapsamında her yıl Almanya'daki kurumlarından araştırmacıların MÜ'yü ziyaret ederek, geleceğin enerji kaynağı fotovaltaik güneş pilleri ve uygulamaları konularında seminer verdiğini kaydeden Prof. Dr. Güneş, "Proje kapsamında desteklenen bütçeyle ince film silisyum malzemelerin optoelektronik karakterizasyonunu sağlayan iki temel sistem geliştirilmiştir. Literatürde mevcut olan benzer spektroskopi yöntemlerine göre üstün özellikler taşıyan bu sistem, Türkiye'de ilk defa MÜ Fizik Bölümü'nde, 'custom design' özellikli olarak geliştirilmiştir. Dünya üniversitelerinin sadece birkaçında mevcuttur. Sistemin kurulumunda gerekli parçalar ayrı ayrı alınıp proje kapsamında satın alınan özel optik masa üzerine kurulmuş, tamamen bilgisayar kontrollu çalışmasını sağlayan yazılım programı ise doktora öğrencilerimin tezlerinin bir parçası olarak geliştirilmiştir." dedi.
Mehmet Güneş, önümüzdeki 10 yıl içinde teknolojiye aktarılacak bu tür malzemelerin, araştırma ve geliştirilmesinde sağlanacak ilerlemeler sonunda toplumun kullanımına sunulacağını belirterek, “Bu amaç için proje kapsamında çalışılan malzemelerden Almanya’daki meslektaşlarımızın ürettikleri prototip güneş paneli, MÜ Menteşe Kütüphanesi'nin çatısına monte edilmiştir. Her gün şafaktan gün batımına kadar Muğla iklim koşullarında ürettiği elektrik enerji dönüşüm verimi, ortam sıcaklığı ve gün ışığı değişimine göre incelenmektedir. Bir yıllık zaman içinde kayıt altına alınan çıkış parametreleriyle bu tür güneş panellerinin Muğla ortamında yıl boyunca izleyecekleri performans belirlenecek, uluslararası bilim camiası ve toplumla paylaşılacaktır. Hem Türkiye’de hem de Muğla yöresinde güneş enerjisine yatırım yapmak istendiğinde referans alınacak bilgiler, bu tür bilimsel sonuçlara göre olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz