Gümüşlük beldesinde, dört yıl önce başlayan kazılar sonucunda adada bir antik kent olduğu ortaya çıktı. Kazılar sonucu 2 bin 500 yıl önce adanın isminin Myndos olduğu arkeoloji uzmanları tarafından yetkililere bildirildi. Yetkililer ise antik kentin isminin Myndos olduğu belirtisi olmadığı için her seferinde adanın ismini kabul etmedi. Yapılan kazılar sonucunda 2 bin yıl önce taş üzerine yazılmış Myndos kent yazısını bulan arkeologlar yazıyı Turizm ve Kültür Bakanlığı'na sundu. Yazının ortaya çıkması ile antik kentin isminin Myndos olduğu tescillenerek onaylandı. 2009 yılında Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında başlatılan kazılara Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü öğrencileri tarafından tarih kalıntıları bulunmaya başladı. 4 yıllık süren çalışma ile bulunan eserler içerisinde papazların mezarları, kilise ve kilise yolu, o döneme ait depolar, sarnıçlar ve antik seramik parçaları bulundu. Kazılara devam eden öğrenciler M.S. 53-117 yıllarında yaşayan Roma İmparatoru Traianus'a ait tapınak buldu. En son olarak Antik Myndos Kenti adının üzerinde yazılı bulunduğu taş tabletler ortaya çıkması ile yıllardır arkeologların söylediği Myndos kenti olduğa iddiaları doğrulanmış oldu.
Prof.Dr. Mustafa Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Myndos antik kentinin yazıtını bulduklarını belirterek şöyle konuştu: “her yıl bulduğumuz 200 eser oluyor bunları müzeye teslim ediyoruz. Burada çok yoğun bir eser konsepti var. Burada eserden çok adanın önemi büyük. Bu ada papa gandin döneminde kutsal alan olarak kullanılıyor. Hıristiyanlık döneminde manastır olarak kullanılmış. Orta Çağ'da ise küçük bir kente dönüşüyor. Bu ada İsa’dan önce 6’cı yüzyılda başlayıp İsa’dan sonra 14’cü yüzyıla kadar aralıksız bir yerleşim yeridir. 2 bin yıllık bir yerleşim yerini burada görüyoruz. Bu sene yeni bir yazıt bulundu.”
Öte yandan adayı gezen Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan ise çıkan tarihi eserleri inceleyerek bilgi aldı. Antik kentin birkaç yıl içinde turizme açılacağı öğrenildi.