Muğla'da dereler atık toplama merkezi haline geldi

Muğla İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi tarafından ruhsatlandırılan kum, taş ve mıcır ocaklarını mercek...

Muğla İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi tarafından ruhsatlandırılan kum, taş ve mıcır ocaklarını mercek altına aldı. Merkez ve Kavaklıdere ilçesinde yapılan incelemelerde, bölgede gelişigüzel işletme açıldığı ve dere yataklarının atık toplama merkezleri haline getirildiği ortaya çıktı. İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cesur Öncel, “Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince komisyon oluşturulup taş, maden ve mermer ocakları periyodik denetime tâbi tutulmalı.” dedi. Komisyon kararı, oy çokluğuyla kabul edildi.
Komisyon tarafından yapılan incelemede, özellikle Muğla mermerciliğinin yoğunlaştığı Kavaklıdere ilçesinde dere yataklarını, işletmelerin atıklarıyla doldurulduğu ortaya çıktı. İnceleme sonucu hazırlanan raporda, “Burada dere yatağının akışını engellemeyecek şekilde tabana büyük bloklar ya da demirli betonarme yapılarla altyapı hazırlanıp sonra çalışmaya geçilmesi sağlanmalıdır. Aksi durumda bölgedeki balık çiftliği havuzları ve tarım arazilerinde, dere yataklarının dolması sonucu telafisi imkânsız zararlara yol açılacaktır.” denildi. Raporu İl Genel Meclisi’nde okuyan Komisyon Başkanı Öncel, “Katı atıkların nihayetinde seyyar konkasörler vasıtasıyla boyut küçültülmesi yapılıp belirlenecek bir alana doldurulması gerektiği görülmüştür. Sıvı mermer atıklarının da uygun topografyalarda çamur havuzları oluşturulup çökeltildikten sonra termik santrallerde arıtma işlemlerinde kullanılabilirliği araştırılmak üzere iletişime ve işbirliğine geçilmelidir. Kavaklıdere, Çayboyu ve Kestanecik bölgelerindeki mermer ocakları ve fabrikaların valilik tarafından, ilgili kurumların da katılmaları sağlanarak çevreye etkilerinin araştırılmasının sağlanması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Bölgede Çayboyu Belediyesi’nin geri dönüşüm tesisi projesi hazırladığını, buna Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından maliyetinin yüzde 40’ı oranında destek verildiğini de aktaran Öncel, “Bu tür projelerin çoğaltılarak desteklenmesi gerekmektedir. Bölgedeki mermer fabrikalarında çevre kirliliğine neden olan paletyen ve moloz diye tabir edilen katı atıkların, kırma eleme tesisinden geçirilmesiyle ekonomiye kazandırılması sağlanabilir. Kırma eleme işlemi sonunda elde edilecek kum, çakıl ve mıcır malzemeleri, inşaat sektöründe parke ve biriket imalatında, ayrıca bölgedeki stabilize yollarda altyapı imalatlarında kullanılabilir.” dedi.
Söz konusu raporun sonunda ise şunlar kaydedildi: “Maden Kanunu'nun Uygulama Yönetmeliği’nde, ‘Yapılacak inceleme ve denetimlerde oluşturulacak heyet, maden mühendisi, jeoloji mühendisi ile yapılacak inceleme ve denetimlerin özelliğe göre jeofizik mühendisi, haritacı, mali uzman, hukukçu veya meslek mensuplarından en az üç kişiden oluşur.’ denildiğinden, ilgili komisyonun kurulması sağlanarak, bölgenin periyodik olarak denetlenmesi komisyonlarımızca uygun görülmektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz