Muğla'da Hedef Yangına 12 Dakikada Müdahale Etmek

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, "Bir yangına en kısa sürede nasıl ulaşacağımızın tedbirlerini aldık. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık. Bu

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, "Bir yangına en kısa sürede nasıl ulaşacağımızın tedbirlerini aldık. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl hedefimiz yangınlara 12 dakikada ulaşmak" dedi.

Yıldırım, Bodrum-Milas karayolu Kaynar mevkisinde geçen yıl yapımına başlanan ve büyük ölçüde tamamlanan Bodrum Yangın Üssü Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğünde yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılan 4'ü kiralık olmak üzere 5 helikopter ve 2 uçak bulunduğunu, helikopterden birinin Milas'ta konuşlandırıldığını anlattı.

Reklam
Reklam

Bodrum'un birinci derece yangın bölgesi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Yangın üssünün bu alanda yapılması, havacılık şube müdürlüğündeki pilot arkadaşlarımızca kararlaştırıldı. Alan, yangına ilk müdahalede rüzgar yönü ve yangına hassas orman alanlarına en kısa zamanda ulaşmayı sağlaması nedeniyle seçildi" diye konuştu.

Yıldırım, 2018 yılından itibaren yangınlara müdahalede kendi helikopterlerinin kullanılacağını dile getirerek, karadan ulaşılamayan yangınlara havadan müdahale edildiğini vurguladı.

Pilotların ve teknisyenlerin sürekli tesislerde kalacağını belirten Yıldırım, böylece Bodrum ve civarındaki yangınlara ilk müdahalenin hızlı bir şekilde yapılabileceğine dikkati çekti.

Muğla'da yaz aylarında 57 gözetleme kulesi ile 24 saat ormanları gözetlediklerini, 8 kuleye 10 bin metre mesafeyi gören ve 3 dakika içerisinde tüm alanı tarayan kamera sistemi kurduklarını anlatan Yıldırım, "Geçen sene il genelinde 382 yangında 254 hektar orman alanımız tahrip oldu. Biz sadece orman alanlarına değil kırsal alanlarda da yangına müdahale ediyoruz. Geçen sene 400 kırsal alan yangınına müdahale ettik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yıldırım, Bodrum ve yöresindeki orman varlığının kendileri için kıymetli alanlar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bir yangına en kısa sürede nasıl ulaşacağımızın tedbirlerini aldık. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık. Buu yıl hedefimiz yangınlara 12 dakikada ulaşmak. Son 10 yıla baktığımız zaman yangınların yüzde 59'u ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıktı. 2010 yılında bu, yüzde 48'e düştü. Halkımızda bilinçlenme artıyor. Yangın çıkma riskinin en yüksek olduğu döneme girdik. Bu günlerde halkımızın daha dikkatli olması gerekiyor."

-Bodrum Yangın Üssü Merkezi-

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan Bodrum Yangın Üssü Merkezi, 93 dönüm arazi üzerine kurulu. Merkezde ışıklı bir helikopter pisti de bulunuyor. Pilot, teknisyen ve bir yangın timinin kalacağı merkez, bilgi iletişim merkezi olarak da kullanılacak. 1 ay içinde faaliyete geçmesi planlanan merkez, 700 bin liraya mal oldu.

Muhabir: Ali Ballı - Ferdi Aşıcı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: