Muğla’da Maden Işçilerinden Zam Talebi

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)'ne bağlı Yatağan Güney Ege Linyit İşletmesi (GELİ) ve Milas Yeni Köy...

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)'ne bağlı Yatağan Güney Ege Linyit İşletmesi (GELİ) ve Milas Yeni Köy Linyit İşletmesi (YLİ)’nde çalışan Maden İş Sendikası üyeleri, risk ve vardiya zammı taleplerini, imzaladıkları dilekçelerle ilgili bakanlık ve AK Parti Muğla milletvekillerine postayla gönderdi. Sendika üyeleri, geçen hafta topladıkları dilekçeleri de TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş’a göndermişti.

Maden İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, PTT önünde yaptığı açıklamada, 2013-2014 yıllarını kapsayacak ve 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan 14. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, idari maddeler üzerinde müzakerelere başlandığını belirtti. Girgin, “TKİ'de 4 bin 500 işçiyi ve toplamda 210 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme döneminde ücret ve ücrete bağlı maddeler, Türk-İş tarafından oluşturulan koordinasyon kurulu ile hükümet yetkilileri arasında görüşülmektedir. Bu görüşmelerde maden işçileri olarak taleplerimizin dikkate alınması için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.” dedi. Asgari ücretin biraz üzerinde maaşla işe başlatılarak 100 milyarlarca lira değerindeki makineler emanet edilen maden emekçilerinin ücret adaleti talebine kulak verilmesi gerektiğini söyleyen Girgin, “Dünyanın en ağır ve riskli iş kolu olan maden iş kolundaki arkadaşlarımızın, bu toplu sözleşmede madenci riski ve iş güçlüğüyle vardiya zammı taleplerinin dikkate alınmasını istiyoruz. Madencilerin, diğer iş kollarıyla denk tutularak ücretler konusunda çerçeve anlaşmasına mahkûm edilmesini istemiyoruz. Maden işçileri olarak Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’ten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik’ten, bağlı olduğumuz Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız’dan, Muğla milletvekillerimiz Sayın Ali Boğa ve Sayın Yüksel Özden’den, hassasiyetlerimizi dikkate alarak katkı sağlamalarını istiyoruz. 2014 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde olmazsa olmaz olan madenci riski, iş güçlüğü, vardiya zammı, ücret adaleti sağlanması gibi maddelerimizin yer alması için mücadelemizi kararlı şekilde sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: