Muğla’da orman köylüsüne fıstık çamı fidanı dağıtıldı

Muğla’nın Yatağan ilçesinde, fıstık çamı seferberliği başlatıldı. Orman İşletme Müdürlüğü’nce üretilen 40 bin adet fıstık...

Muğla’nın Yatağan ilçesinde, fıstık çamı seferberliği başlatıldı. Orman İşletme Müdürlüğü’nce üretilen 40 bin adet fıstık çamı ve selvi fidanı, üç belde ve 10 köydeki yaklaşık 5 bin orman köylüsüne dağıtıldı. Ayrıca Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü, Turgut Orman İşletme Şefliği, Gökgedik, Turgutlar ve Katrancı köylerinde 2011 programında yer alan açıklıklar, bozuk ve kapalı fıstık çamı sahalarında rehabilitasyon çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. Yatağan’da yaklaşık 2 bin 300 hektar alandaki fıstık çamlarından yıllık bin 250 ton fıstık ve yaklaşık 2 milyon 500 bin lira gelir elde ediliyor.
Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, yaptığı açıklamada, “Başbakanlık Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı kapsamında Orman İşletme Müdürlüğü’nce üretilen fıstık çamlarını, ilçemizin köy ve beldelerinde dağıtıyoruz. Bugüne kadar 40 bin adet fıstık çamı ve selvi fidanı dağıttık. Özellikle Katrancı ve civar köylerde fıstık çamı, çok önemli bir geçim kaynağı. Buradaki ağaçların yaşlanarak ömürlerini tamamlamasından dolayı gençleştirme projesine gerek duyuldu. Üç belde ve 10 köyde yaklaşık 5 bin vatandaşımızı ilgilendiren bir konu.” dedi.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü, Turgut Orman İşletme Şefliği, Gökgedik, Turgutlar ve Katrancı köylerinde, 2011 programında yer alan bin 250 hektarlık açıklıklar, bozuk ve kapalı fıstık çamı sahalarında rehabilitasyon çalışmaları tamamlandı. 14 bölmedeki 370 hektarlık alana, 22 bin 970 adet fıstık çamı dikildi. Yapılan tespitlerde mevcut fıstık çamı ağaçlarının 150-200 yaşlarında olduğu, gövdelerinde büyük çapta çürüme ve kovuklaşmalar bulunduğu, arazi yapısının da büyük oranda taşlık ve kayalık olduğu, dolayısıyla sığ kökler oluştuğu, rüzgâr ve fırtınalardan zarar gördüğü bildirildi.
Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü ve Turgut Orman İşletme Şefliği'nde 2006 yılından bugüne kadar toplam bin 250 hektarlık alanda rehabilitasyon çalışmasının ardından sahalarda yapılan son fidan sayımlarında, başarının yüzde 90’ın üzerinde olduğu tespit edildi. 2011 yılında 370 hektarlık rehabilitasyon çalışması için yaklaşık 85 bin lira harcandığı da kaydedildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz