Muğla’da orman yangınlarıyla daha etkili mücadele edilecek

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, yangınla etkili mücadelenin, en kısa sürede ve en küçük...

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, yangınla etkili mücadelenin, en kısa sürede ve en küçük alanda önlemek olduğunu söyledi. Yıldırım, “Bölgemizde temmuz ve ağustos ayları, orman yangınları açısından çok riskli bir dönem. Uçakların ve helikopterlerin göreve başlamasıyla 2011 yangın sezonuna tüm ekipmanlarımızla hazırız.” dedi.
Yaklaşık 1,5 ay önce göreve başlayan Orman Bölge Müdürü Yıldırım, 57 gözetleme kulesindeki 12 kamera sistemiyle yangınları çok kısa sürede tespit ettiklerini belirterek, ilk müdahale ekibiyle 15 dakikada müdahale edip en kısa sürede tamamen söndüreceklerini belirtti. Orman yangınlarının yüzde 74’ünün insan hatasından kaynaklandığı hatırlatarak, “12 işletme müdürlüğümüzde halkı bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Bölgemizde piknik, çoban ateşi, anız, çöplük, sigara gibi ihmal ve dikkatsizlikten çıkan yangınlar dikkat çekicidir. Bu nedenle kritik orman yangınları açısından riskli dönemde tüm halkımızın uyarılarak, açık alanda ne amaçla olursa olsun kesinlikle ateş yakmamaları, yakanları uyarmaları, gördükleri duman ya da ateşi Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı'na bildirmeleri çok önemlidir. Yaşam kaynağımız ormanlarımızı korumak, toplumun her kesiminin ortak sorumluluğunda olmalıdır.” şeklinde konuştu. Uçak, helikopter, eğitilmiş personel ve teknik araç gereçle yangın sezonuna hazır olduklarını belirten Ali Yıldırım, hedeflerinin yangınsız bir yaz mevsimi olduğunun altını çizdi. İki amfibi uçak, bir idari ve dört su atan helikopter, 12'sinde kamera bulunan 57 gözetleme kulesi, 126 arazöz, 109 koruma ve keşif motosikleti, 50 ilk müdahale aracı, 21 ton kapasiteli 32 su ikmal aracı, 10 greyder, 8 treyler, 12 dozer, 172 yangın havuzu, bin 500 işçi ve 260 teknik elemanla mücadeleye hazır olduklarını vurguladı.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde 1 milyon 150 bin 201 hektar orman bulunduğunu belirten Ali Yıldırım, "Kuruluşumuzdan bu yana geçen 60 yılda toplam 8 bin 751 orman yangını çıktı, 71 bin 290 hektar alan yandı. Buna göre yıllık ortalama 257 yangın çıkmış ve ortalama 2 bin 96 hektar yanmıştır. Son 10 yılda bölgemizde 2 bin 803 yangın çıktı, 11 bin 42 hektar alan yandı. Son iki yılda ise yangın sayısı aynı kalmasına rağmen yanan alanlar 300 hektarın altına düştü. 2002 yılında Marmaris Çetibeli'nde bin 319, 2005 yılında Yılanlı mevkisinde 450 ve 2006 yılında Milas Mumcular'da 2 bin 601 hektar alan yandı. Son yıllarda yangınlarla etkin mücadele yapılarak büyük başarı elde edildi. 2010 yılında 308 orman yangınında sadece 155,8 hektar alan yandı." dedi.
Bölgedeki bütün ormanların 24 saat gözetlendiğini bildiren Ali Yıldırım, şunları kaydetti: "Şu anda 38 yer ekibimiz, yangına hassas bölgelerde 24 saat görev yapacak şekilde hazır bekliyor. Hem kameralar hem de gözetleme kuleleri aracılığıyla ormanlar sürekli gözetleniyor. Çıkacak her dumanı anında merkezimize bildirecek kameralı takip sistemimiz var. 50 ilk müdahale aracımızı stratejik bölgelere yerleştirdik. Bu araçlar, 350 litre su ve 30 litre köpük taşıyor. Yangın çıktığı anda ilk müdahale aracı 15 dakikada olay yerine ulaşıyor ve alevlere müdahale edebiliyor. Büyümeden 20 dakika içinde kontrol altına alınarak söndürülüyor. Hedefimiz, bu sezon hiç orman yangını çıkmaması, çıkanları da etkin ve hızlı müdahaleyle büyümeden anında söndürmek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz