Muğla'da yeni bir antik kent

MUĞLA (İHA) - Yatağan Termik Santralı için kömür üretimi yapan Türkiye Kömür İşletmeleri, Yatağan Güney Ege Linyitleri İşletmesi'nin (GELİ) müdürlük binasındaki dekopaj sahasında bir antik yerleşim alanı bulundu.

Yatağan Güney Ege Linyitleri İşletmesi'nin (GELİ) müdürlük binasındaki kömür hafriyat alanındaki çalışmaları sırasında yeni bir antik yerleşim alanı bulundu. Bunun üzerine Yatağan Kömür Havzası'nda Lagina (Turgut) Antik Kent kazısını yürüten ekip, yeni antik kentin bulunduğu Yeşilbağcılar Beldesi'ne kaydırıldı. Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında, Pamukkale ve Selçuk üniversitelerinden öğretim üyelerinin kontrolünde, 60 kişilik bir ekip tarafından kazı çalışmalarına başlandı. Arazide ilk etapta yüzey araştırması yapılmakla birlikte, "Jeoradar" elektronik taramada antik Karya döneminin en eski dokuma atölyeleri ile zeytinyağı işliklerinin burada bulunduğu anlaşıldı. Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, heyecan verici bir olayla karşı karşıya olduklarını belirterek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Henüz kesin bir şey söylemek için erken olmakla birlikte, bir yeni antik kent daha bulunduğu söylenebilir. Üstelik burada dokumacılığın ve zeytinyağcılığın ileri düzeyde olduğunu sanıyoruz. MÖ 4. yüzyıla ait olan bu dokuma atölyelerinde, günümüzden 2 bin 400 yıl önce Börükçü'de yaşayan insanlar, ihtiyaçlarından fazla dokuma yapıyor ve bunun büyük bir kısmını başka yerlere satıyor olabilir."

Yeşilbağcılar Beldesi'nin Börükçü mevkiinde MÖ 7. yüzyıldan itibaren yerleşmenin başlamış olabileceğini belirten Prof. Dr. Tırpan, "Bu yörede, özellikle MÖ 5. yüzyılda ithal kaplar satın alındığı biliniyor. Bu ithal kapları hem kendilerinin hem de çocuklarının mezarlarına hediye olarak koyuyorlardı. Bu bir zenginlik göstergesidir. Yani bugün olduğu gibi, dünde bu bölge zengin bir bölgeydi" dedi.

Kazı heyetinde yer alan Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Söğüt ise "Yaklaşık 2.5 aylık yoğun bir çalışma ile hem Lagina hem de Börükçü'deki çalışmalar yürütülmektedir. Ekibin tamamına yakını Börükçü'de çalışmaktadır. Buradaki çalışmaların Lagina kazı ekibine verilmesi çok isabetli bir karar olmuştur. İlgili kurum ve kuruluşların da desteği ile, işinin uzmanı bu kazı ekibi sayesinde Börükçü'de pek çok tarihi eser kurtarılmış ve arkeoloji bilimi için pek çok tespitlerde bulunulmuştur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu arada, kömür hafriyat alanında bulunan mezarların büyük bölümünün çocuk mezarı olduğu anlaşıldı. Kazı alanında yapılan ilk tespitlere göre, Börükçü'de MÖ 5. ve 4. yüzyılda bir dönem yoğun çocuk ölümlerinin olduğu tahmin ediliyor. Özellikle MÖ 4. yüzyılda, ölen çocukların 10 yaş altında oldukları belirlendi. Yoğun çocuk ölümlerinin nedeninin kemik incelemeleri yapıldıktan sonra anlaşılabileceği belirtildi.