Muğla'ya 400 milyon dolarlık demiryolu

MUĞLA (İHA) - Muğla'ya getirilecek olan demiryolu projesi, İl Genel Meclis toplantısında ele alınarak değerlendirildi.

Projede görev alan ve 1983-1991 yılları arasında iki dönem Denizli Milletvekilliği yapan Aycan Çakıroğulları, toplantıda yaptığı konuşmada, yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerine geniş bilgiler verdi. Projenin geliştirilen yeni bir sistem ile hayata geçirildiğini belirten Aycan Çakıroğulları, "Bu projeyi Muğla'nın millet meclisi olan İl Genel Meclisi, hür iradesi ile 2 defa oylayarak kabul etti. Biz Denizli, Aydın ve Muğla illerini ayrı düşünmüyoruz. Her üç ilin de kültürü aynı. Bu proje ile aynı zamanda Denizli, Muğla ve Aydın illerinin çevreciliğini de daha ileriye taşımak istiyoruz. Bu proje turizm bölgesi olan Muğla'nın karayollarında yapılan taşımacılıktan kaynaklanan sorunları tamamen ortadan kaldıracağı gibi yatırımların ve vatandaşların beklediği hizmetlerin de daha hızlı gelmesini sağlayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Muğla'ya getirilecek olan demiryolu projesinin 6 Haziran 2006 tarihinde 3 trilyon liralık bir ödenekle başladığını hatırlatan Çakıroğlulları, "Bugüne kadar büyük yol katettik. Yeni sistem, özel sektör, tüzel kişilikler, ilgili bakanlıkların ilgili genel müdürlükleri ve Rekabet Kurulu'nun ortak çalışması ile oluşturulan bir sistem. Ulaştırma Bakanlığı proje için 2007 bütçesine 90 trilyon liralık bir ödenek teklif etti. Demiryolu hattının uzunluğu 135 km. İzmir ve onun yakınındaki Nemrut Limanı yoğun bir taşımacılık yaşıyordu. Güllük Limanı'nın açılması ile birlikte büyük rahatlama oldu. Yıllık 1 milyon ton kapasitesi olan Güllük Limanı'nda gelecek demiryolu hattı ile doğru orantılı olarak yapılacak çalışmalarla kapasite yıllık 4-5 milyon tona çıkacak" dedi.

Demiryolu hattının altyapı çalışmalarına toplam 400 milyon dolar harcanacağını ifade eden Çakıroğulları, "Geçtiğimiz günlerde İngilizler ve Hollandalılar Ankara'da düzenlenen toplantılarla bu yeni sistemin dünyadaki örneklerini ve avantajlarını anlattı. Bu modelle Türkiye'de vatandaşın beklediği hizmet daha hızlı karşılanacak. Çalışmalar için Muğla İl Özel İdaresi'nin bütçesinde ödenek ayrılmasına gerek yok. Bu modelle 3 ilin özel idarelerine demiryolu hattı için hibe şeklinde kaynak aktarılacak. Bu oluşum Bakanlar Kurulu'nun kararı ile noktalanacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Aycan Çakıroğlulları, projelerle ilgili sunumunu bitirdikten sonra meclis üyelerinin sorularını da cevaplandırdı.