Muhabirler göçük altında

Van'da dün meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalardan Bayram Otel'de kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'den henüz haber alınamadı.

Deprem, Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir otelin lobisinde haber geçmeye çalışırken meydana geldi. Müşterilerinin çoğunluğu basın mensubu ve arama kurtarma görevlisi olan 4 katlı otel yıkılırken, DHA muhabirleri Yılmaz ve Emir ile de henüz irtibat kurulamadı.

**[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/van-5.6-ile-sallandi-van-5.6-ile-sallandi/8974/229705/sayfa/1/)**

[

****](https://www.mynet.com/yardim-icin-japonyadan-gelmisti-110100601394)

Reklam
Reklam

[

****](https://www.mynet.com/artci-mi-kendi-basina-bir-deprem-mi-110100601382)

[

****](https://www.mynet.com/bayram-otelinin-sahibi-konustu-110100601389)

[

****](https://www.mynet.com/11-saat-sonra-mucize-110100601403)

[

**](https://www.mynet.com/vanda-deprem-110100601372)
EN SON HABER YAZARKEN GÖRÜLDÜLER**

Van'da dün akşam saat 21.23'te meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalardan Bayram Otel'de kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'den henüz haber alınamadı.

MUHABİRLERİN ODASINA ULAŞILDI

Arama kurtarma ekipleri, aralıksız sürdürdükleri çalışmalarda otel enkazı olduğu ve çok sayıda yatak bulunduğu için, hemen her adımda demir engellerle karşılaşıyor. Bunları testereler ve diğer teknolojik aletlerle kesip adım adım ilerleyen ekipler, bugün öğleden sonra DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in kaldığı üçüncü katın enkazına ulaştı.

Reklam
Reklam

Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği’nden bir ekip, Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in kaldığı odaya büyük bir umutla girdi. Toz toprak içindeki odada, Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in kameraları ve fotoğraf makineleriyle, basın kartları ve çantalarıyla elbiseleri buldu.

Ekipler izlerine rastlayamadıkları Yılmaz ve Emir’in, deprem anında odada olmadıkları, koridorda veya lobide bulanabilecekleri görüşüne vardı. Arama kurtarma çalışmaları bu değerlendirme üzerine o bölümlere kaydırıldı.

SON ANA KADAR HABER GEÇTİLER

DHA Van Bürosu muhabiri Sebahattin Yılmaz ile Diyarbakır Bürosu muhabiri Cem Emir, dün gün boyu deprem bölgesinde bakanların temaslarını ve diğer gelişmeleri izleyip haberlerini geçti. Saat 20.30 sıralarında günün son haber ve görüntülerini DHA merkezine geçmek için diğer basın mensuplarının ve bölgeye yardıma gelen ekiplerin de kaldığı Bayram Oteli’ne geçti. Yılmaz ve Emir, otelin lobisinde cihazlarını kurdu, haber ve görüntüleri merkeze ulaştırıp teyit aldı. Dışarıya yemeğe gitmeden önce cihazlarını üçüncü kattaki odalarına bırakmak için yukarı çıkmak için lobiden ayrılan Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir, o sırada depreme yakalandı.

Reklam
Reklam

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

5.6 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4.5 ile 3.7 büyüklükteki artçı şoklar yıkıma neden oldu. 5.6 büyüklüğündeki depremle yıkılan ve gazetecilerle Kızılay görevlilerinin de kaldığı Bayram Otel yıkıldı. Ekipler kısa sürede otel enkazına gelerek arama ve kurtarma çalışması başlatırken, bir çok kişi enkazdan çıkartıldı. Deprem çevre il ve ilçelerden de hissedildi.
ENKAZDA ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR

Depremde 2 otel ve 1 dersanenin yanında hasarlı 15 bina da yerle bir oldu. Bayram Otel ve Aslan Otel'in dolu olduğu, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 50'den fazla kişinin enkaz altında bulunduğu belirtildi.

Depremin hemen ardından Erciş başta olmak üzere çevredeki ekipler ve ambulanslar hızla Van'da yıkılan binalara yönlendirildi. Enkaz altında kalanların çığlıkları duyulurken ilk anda 20 kadar kişiyi kurtaran ekipler, zamanla yarışarak kurtarma çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Çeşitli illerden Van'a 300 kişilik arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Reklam
Reklam

Enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 2 saat içinde büyüklükleri 3 ile 4.5 arasında değişen 11 artçı şok kaydedildi.

KIZILAY ÇADIR GÖNDERDİ

Van'da 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Kızılay bölgeye lojistik depolarından 15 bin çadır gönderiyor.

Türk Kızılay'ından yapılan yazılı açıklamada '5.6 büyüklüğündeki deprem ile bir kez daha sarsılan Van'a, Türk Kızılay'ı ülke genelindeki lojistik depolarında bakiye kalan 15 bin çadırın tamamını gönderiyor. Bölgedeki gelişmeler yakın takip edilmektedir' denildi.
104 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA TİMİ VAN’A GÖNDERİLDİ

İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığından 24, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden ise 80 olmak üzere 104 kişilik arama kurtarma timinin Van’a gönderildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Van’daki 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Jandarma Genel Komutanlığından 24, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden ise 80 kişilik arama kurtarma timi bölgeye hareket etti. Açıklamada, depremin ardından Van’da güvenlik önlemlerinin üst seviyeye çıkarıldığı belirtilirken, Erciş ilçesinden bin polisin takviye olarak Van’a sevk edildiği ifade edildi
VAN’DA OKULLARIN AÇILMASI 5 ARALIK’A ERTELENDİ

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanlığı, Van’da meydana gelen deprem nedeniyle sadece deprem bölgesi olan Van’da okulların açılmasının 5 Aralık 2011 tarihine kadar ertelendiğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, sadece deprem bölgesi olan Van’da okulların açılması 5 Aralık Pazartesi gününe ertelendi. Açıklamada, diğer illerdeki eğitim ve öğretime devam edileceği vurgulandı.

TÜRK KIZILAYI: EDREMİT ŞEHİR MERKEZİNDE HASAR YOK

Türk Kızılayı, Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Edremit’te yıkım olmadığını bildirdi.

Türk Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, 5.6 büyüklüğündeki artçı depremin merkez üssü olarak açıklanan Edremit’e Türk Kızılay’ı ekiplerinin ulaştığı bildirildi. Açıklamada, "Gerçekleştirilen ilk ihtiyaç tespitine göre Edremit merkezde yıkım yok. Edremit Devlet Hastanesi de aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Bölgedeki gelişmeler yakından takip edilmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

GÖÇ BAŞLADI

Bu arada Van’da gece 21.23’te meydana gelen ve bağımsız olduğu bildirilen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından büyük korku yaşayan ve son zamanlarda yaşanan artçı şoklarla psikolojileri bozulan Vanlılar, gece yarısından itibaren kenti terk etmeye başladı. Kentten yoğun bir şekilde başlatılan göç nedeniyle Van çıkışında karayolunda büyük trafik sıkışıklığı yaşandı.

Anahtar Kelimeler: