Muhafız Alayı darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi - Eski albay Olgun, üzerinde ele geçirilen ABD dolarlarına ilişkin savunmasında, "Ben darbe girişiminden bir süre önce İncirlik'te görevliydim. İncirlik'te koalisyon karargah subayı olarak görevliydim. Orada yabancıların işlettiği işletmeler vardır ve dolar geçerlidir. Benim orada elimden çok sayıda 1 dolar geçti." ifadelerini kullandı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Reklam
Reklam

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunmasına devam eden eski Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) personeli albay Harun Olgun, darbe girişiminin planlanmasında yer aldığı ve Muhafız Alayındaki ÖKK personelinin darbe faaliyetlerini organize ettiği suçlamalarını kabul etmedi.

Olaydan önce ve olay tarihinde alayın eski komutanı Muhsin Kutsi Barış ile irtibatının olmadığını iddia eden Olgun, iddianamede yer alan "helikopterle Akıncı'ya gitmelerinden sonra darbe faaliyetlerine devam ettiği" değerlendirmesinin de doğruyu yansıtmadığını ileri sürdü.

Helikopterle Muhafız Alayından ayrılırken ÖKK'ye gidileceğini düşündüğünü belirten Olgun, kalkıştan sonra helikopterin havada yön değiştirerek Akıncı Üssü'ne gittiğini, bu konuda kendisinin bir talimatının olmadığını iddia etti.

Sanık Olgun, FETÖ şüphelisi Ali Salnur ile telefon irtibatının olması konusunda, Salnur'un devre arkadaşı olduğunu 15 Temmuz 2016'dan önce Şemdinli'de görev yaptığını söyleyerek, kendisiyle fikir ve eylem birliğinin olmadığını da savundu.

Reklam
Reklam

Gözaltına alındıktan sonra cüzdanından çıkan ABD dolarları hakkında da savunma yapan sanık Olgun, cüzdanından 1 dolar değil, toplamda 693 dolar bulunduğunu söyledi.

Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben darbe girişiminden bir süre önce İncirlik'te görevliydim. İncirlik'te koalisyon karargah subayı olarak görevliydim. Orada yabancıların işlettiği işletmeler vardır ve dolar geçerlidir. Benim orada elimden çok sayıda 1 dolar geçti. Bu paraların örgütsel bir anlamı yoktur. Basından takip ettiğim kadarıyla piyasada halen Türkçe olimpiyatları için bastırılan 1 liralardan varmış. Paralardan örgütsel bir anlam çıkarılacaksa, bu 1 liraları bulundurulanlardan hesap sorulsun."

Darbe girişimi gecesi eline hiç silah almadığını ve FETÖ üyesi olmadığını savunan Olgun, mahkeme heyetinden tahliye ve beraat talebinde bulundu.

- Sanıktan birleştirme talebi

Savunma yapan sanık eski astsubay Ersan Kuluçlu, Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde, TÜRKSAT baskını davasında da yargılandığını ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını beyan etti.

Reklam
Reklam

Savunmasını o davada yaptığını, bu dava için de diğer savunmasının geçerli olduğunu belirten Kuluçlu, beraatini istedi.

Sanık Onur Kahveci, Akıncı Üssü davasının da sanıkları arasında yer aldığını belirterek savunmasına başladı.

Atılı suçlamaları kabul etmediğini beyan eden Kahveci, Akıncı Üssü davasında yaptığı savunmaların geçerli olduğunu söyleyerek hakkındaki dava dosyalarının birleştirilmesini istedi.

Davanın görülmesine devam ediliyor.

(AA)