Muhalefetten “Şahin’e azar” tepkisi

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in Başbakan tarafından azarlandığı iddialarına muhalefet partileri tepki gösterdi.

ANKARA (ANKA) - Demokratik açılımla ilgili dün Meclis Genel Kurulu’nda yapılan kavgalı oturumu yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in Başbakan tarafından azarlandığı iddialarına muhalefet partileri tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Başbakan’ın Şahin’i bazı grup başkanvekilleri ve başkanlık divanı üyelerinin önünde azarlamış olmasının TBMM’ye hakaret olduğunu belirterek, “Bu koşullarda sayın meclis başkanı artık görevini yapamaz haldedir, öncelikle meclis başkanına yakışan hemen derhal başkanlıktan istifa etmektir” dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Şahin’in Başbakan tarafından azarlandığına şahit olmadığını belirterek “Gerçekten Başbakan Meclis Başkanı’nı azarlar mahiyette sözler söylemişse, özür dilemesini ve sözlerini geri almasını istiyoruz. Meclis Başkanı da böyle azarlanmaya razı oluyorsa meclis başkanlığından istifa etmelidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay Meclis’te yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın dünkü olaylı genel kurulun ardından Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’i azarladığı yönündeki haberleri değerlendirdi. Okay, “Bu TBMM’ye hakarettir. Bu koşullarda sayın meclis başkanı artık görevini yapamaz haldedir, öncelikle meclis başkanına yakışan hemen derhal başkanlıktan istifa etmektir. Çünkü başbakan meclis başkanının amiri değildir. Bu koşullarda meclisin sağlıklı olarak yürütülmesi mümkün değildir. Nitekim sayın başkan ilk yaptığı meclis yönetiminde de o gergin ortamın yaratılmasına neden olmuştur.” dedi. Başbakan Erdoğan’ın CHP’lilerin pankart açmasıyla ilgili sözlerine de tepki gösteren Okay, “Sayın başbakanın pankartlarla ilgili grubumuza söylediklerinin hukuksal temeli yoktur. Ancak sayın başbakan milletvekilliği yapmadan, doğrudan başbakan olmuştur, parlamento içtüzüğünü, anayasayı bilmemektedir. Ve İstanbul Büyükşehir belediyesi gibi parlamentoyu yöneteceğini zannetmektedir. Kendisine tavsiyem meclis içtüzüğünü okusun, ilaveten o pankartların açılmasından neden bu kadar rahatsız oldu. Ne yazıyordu o pankartlarda; Atam seni unutturmadık unutturmayacağız’. Atatürk’ün ölüm yıldönümünde Atatürk’le ilgili açılan pankartlar niye rahatsız etmiştir? Nesinden rahatsızlık duymuştur? Yapılmak istenen 10 Kasım günü Atatürk’ün anısına saygı gününde, onu gölgelemekti. Ama bugün CHP grubuna mensup milletvekillerinin açtığı pankartlar gazetelerde birinci sayfada yer alıyor. Demek ki parlamentoda bazı şeyleri yapmak isterseniz gölgelemek isterseniz yok farz etmek isterseniz bunu yapamazsınız. “ diye konuştu.

Reklam
Reklam

-“İSTİFA ETMELİ”-

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Başbakanın Şahin’i azarladığına yönelik diyaloglara şahit olmadığını söyledi. Şandır “Ama basında yer almaktadır. Var olduğunu, söylendiğini kabul ederek, MHP olarak biz de sayın başbakanın bu tavrını kınıyoruz. Gerçekten Meclis Başkanı’nı azarlar mahiyette sözler söylemişse özür dilemesini ve sözlerini geri almasını istiyoruz. Meclis Başkanı böyle azarlanmaya razı oluyorsa da meclis başkanlığından istifa etmesini biz de talep ediyoruz. Meclis Başkanı TBMM’nin başkanıdır. Artık siyasi kimliğinden, AKP’li kimliğinden sıyrılması gerektiğini ısrarla talep ediyoruz.” dedi.

-BAŞBAKANIN KORUMALARINA TEPKİ-

Şandır, dün genel kurulun devam ettiği saatlerde Meclis kulisinde başbakanın korumaları ile bazı MHP milletvekilleri arasında yaşanan tartışmayı da hatırlattı. Şandır “Sayın bakanların, koruma polislerinin meclisin kulisini, kulis sıralarını, milletvekillerinin kullandığı sıraları işgal etmesi bir takım olaylara sebep olmaktadır. Bu noktada daBaşbakanın ve Meclis Başkanının gerekli tedbirleri almasını talep ediyoruz.” dedi. (ANKA)

Reklam
Reklam