Muharrem Ayı ne zaman başlıyor? Aşüre günü geliyor!

Dini aylarımızdan bir tanesi; Muharrem Ayı Kurban Bayramının hemen ardından başlamak üzere. Miladi-hicri takvim farklılıkları nedeniyle 2017 yılında Muharrem Ayı, eylül ayına denk geldi ve bu da Aşüre günü geliyor demektir. Aşüre günü ise bereketi, paylaşmayı ve duaları temsil ediyor. Peki, 2017 Muharrem Ayı ne zaman? Aşüre günü hangi güne denk geliyor? Muharrem Ayı ve Aşüre günü hakkında her şey!

Sonbahar yaklaştığında müslüman alemi, Muharrem Ayı ne zaman başlıyor, Muharrem Orucu nedir, Aşürü günü ne zaman gibi soruları sormaya devam ediyor. Sebebi ise Miladi ve hicri takvim farklılıkları olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz yıla oranla 1 ay önceden başlayacak olan Muharrem Ayı, Muharrem Orucu, paylaşmayı simgeleyen Aşüre ile yine gündemde. İşte Muharrem Orucu, Muharrem ayı ve Aşüre hakkında her şey!

MUHARREM AYI NE ZAMAN? AŞÜRE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAYACAK, NE ZAMAN DAĞITILACAK?

2017 Muharrem Ayı, 21 Eylül 2017 günü başlıyor. Pazar gününe denk geliyor ve Muharrem Ayının 10. gününde Aşüre günü ise 30 Eylül günü başlıyor ve o gün insanlar komşularına ve sevdiklerine aşüre paylaşımı ile Aşüre gününü ihya edecekler. "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Muharrem ayını vatandaşlar namaz kılarak ve oruç tutarak geçirirler. Çokça duaların edildiği Muharrem ayında bir de aşure pişirilir ve tanıdıklara komşulara dağıtılır. Muharrem Ayında kılınması gereken namazlar ve tutulması gereken oruçlar şöyle: Bu ayın birinci gecesi, akşam ile yatsı arasında (yâni Zilhicce'nin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için 2 rek'at namaz kılınır.

Reklam
Reklam

AŞÜRE GÜNÜ NEDİR? AŞÜRE GÜNÜNDE HANGİ DUALAR EDİLİR?

Aşûre gününde çok büyük ve mühim hadiseler meydana geldiği söyleniyor. Fakîh Ebu'l-Leys Semerkandî Hazretleri'nin beyânına göre Aşûre günü meydana gelen hâdiselerden bazıları şunlardır: Yerlerin ve göklerin yaratılması, Hz. Âdem (a.s.)'in tevbesinin kabul edilmesi, Hz. Musa (a.s.)'nın Firavn'ın şerrinden kurtulması ve Firavn'ın helak olması, Hz. İbrahim (a.s.)'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması, Hz. Eyyûb (a.s.)'un hastalıktan şifâ bulması, Hz. Yûnus (a.s.)'un balığın karnından kurtulması, Hz. Süleyman (a.s.)'a saltanat verilmesi, Hz. Nuh (a.s.)'un gemisinin karaya oturması, Hz. Hüseyin (r.a.)'in şehid edilmesi ve Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır. Aşûre Günü ne yapılır? a - O gün, eve ufak-tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur. b - En az 10 müslümana birer selâm veya bir müslümana 10 selâm verilir. Fakir-fukarâ sevindirilir. c - O gün gusledenler, bir sene ufak-tefek hastalık görmezler. d - 10 defa şu duâ okunur:
"Sübhânallâhi mil'el mîzân. Ve müntehel-ılmi ve mebleğar-rızâ ve zinetel-arş"
Yine Aşûre gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek'at namaz kılınır. Her rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra 100 defa:

Reklam
Reklam

"Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ ve mâ beynehüm minen-nebiyyîne vel-mürselîn. Salevâtullâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn" f - Öğle ile ikindi arasında 4 rek'at namaz kılınır. Beher rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra: 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe, 70 defa:
Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym" okunur. Ümmet-i Muhammed (s.a.v.)'in hidâyeti ve halâsı için duâ edilir.

Muharrem'in birinci gününde her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı şerîf okuyanları, Cenâb-ı Hakk lutfuyla, keremiyle huzûruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir. Bu ay içinde; perşembe, cuma, cumartesi günleri peşpeşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rek'atte bir selam vererek 6 rek'at namaz kılınır.
Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınır. Bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir. Namaza şöyle niyet edilir: "Niyet eyledim yâ Rabbî senin rızâ-i şerîfin için namaza. Her hangi bir komşumun ve din kardeşimin veya her hangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise, bu hakkın ödenmesi için; Allâhü Ekber" 1'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî, 11 İhlâs-ı şerîf, 2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf, 3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 "El-hâkümüt-tekâsür...", 11 İhlâs-ı şerîf, 4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf, 5'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 "Kul yâ eyyühel-kâfirûn...", 11 İhlâs-ı şerîf, 6'ncı rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra dua edilir. Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10'uncu gün aşûre pişirmek fazîletli ibâdetlerdendir.

Reklam
Reklam

Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (radıy'allâhu anhümâ) Efendilerimiz'le cennete girecekleri ümit edilir. Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10'uncu günleri oruç tutmalıdırlar. Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz 9'uncu günü seferde bulunuyorlardı. O bakımdan yalnız 10'uncu günü oruç tutmuşlar ve "sağ olursak gelecek sene 9'uncu günü de tutarız" buyurmuşlardır. Muharrem'in 9 ve 10'uncu geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9 ve 10'uncu geceleri teheccüd vaktinde rızâ-i ilâhî için 4 rek'at namaz kılınır. Her rek'atte 50'şer İhlâs-ı şerîf okunur. Teheccüd vakti: Öğle vakti gündüzün hangi saatinde giriyorsa, gecenin o saatinde de teheccüd vakti girmiş olur. Bu günlerde Hatm-i Enbiyâ'ya devam etmeli. Bilhassa 9'uncu günü akşamı, yâni 10'uncu gecesi muhakkak Hatm-i Enbiyâ yapılmalıdır. Muharrem ayı içerisinde mümkün olduğu kadar fazla istiğfar etmelidir.