Muharrem orucu önemi nedir? 2017 Muharrem ayı orucu hangi günler tutulur?

Muharrem orucu, hicir takvimin ilk ayı olan ve İslam tarihinde birçok önemli olayın gerçekleştiği Muharrem ayında yapılan önemli bir ibadettir. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesi üzerine özellikle alevilerin tuttuğu Muharrem orucu, Peygamber Efendimiz tarafından hadislerinde belirtilmiştir. Peki Muharrem orucu önemi nedir? Muharrem orucu hangi gün tutmak gerekir? Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayının hangi günlerinde oruç tutmak lazım? İşte detaylı bilgiler...

Muharrem orucu veya Muharrem ayı orucu nedir, önemi nedir, hangi günler tutulur, kaç gün tutmak lazım sorularının cevapları özellikle bugün merak ediliyor. Muharrem ayı, 21 Eylül Perşembe günü başlıyor. Yani hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının birinci günü aynı zamanda Hicri yılbaşı. Peygamber Efendimiz tarafından mübarek Muharrem ayı içerisinde tutulan orucun, Ramazan ayından sonraki en faziletli oruç olarak dile getirilmiştir. Peki Muharrem orucu, Muharrem ayının hangi günleri tutmak gerekir? Muharrem ayı orucu tutulması fazileti nedir? Aşure gününde ne yapmak gerekir?

Reklam
Reklam

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Kameri olarak 1 Muharrem 1439'a girdiğimiz zaman Hicri Yılbaşı Miladi takvim'e göre 21 Eylül 2017 Perşembe günü kutlanacaktır. Muharremin Başlangıcı Perşembe günü olacak ve Muharremin 10. günü Aşure Günü (30 Eylül 2017 Cumartesi) günü Aşure günü olarak kutlanacak. Yine belirtmek gerekirse 21 Eylül Perşembe günü Muharrem ayı'nın ilk günüdür yani 2017 Hicri yılbaşı'dır.

MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI BAŞLANGICI

Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm 53 yaşındayken Medîne'ye hicret etti. Bir hafta yolculuk yapıp mîlâdî Eylül ayının 20. ve Rebîülevvel'in 8. Pazartesi günü, Medîne yakınındaki Kubâ köyüne vardılar. Eylülün 23. gününü de burada geçirip, Cumâ günü Medîne'ye girdiler. Bu seneki Muharrem ayının birinci günü, yâni hicretten 66 gün evvel, Müslümânların hicrî-kamerî sene başlangıcı oldu. Bu da, târihçilere göre mîlâdın 622. yılındaydı. Temmuz ayının 16. Cumâ gününe rastladığı, Ahmed Ziyâ Beyin “Kozmoğrafya” kitabında yazılıdır. Kubâ köyüne ayak bastığı 20 Eylül günü Müslümânların yılbaşısı, yâni hicrî sene başlangıcıdır. 20 Eylül gününü başlangıç kabûl eden güneş yılına da “Hicrî-Şemsî Yıl” denir.

Reklam
Reklam

MUHARREM AYI ORUCU NEDİR? MUHARREM AYININ HANGİ GÜNLERİNDE TUTMAK GEREKİR?

Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.

* Hicrî (İslâmî) ayların birincisi, Muharrem ayıdır.
* Yeni yıla oruçla başlamak için, birinci günü oruç tutmak tavsiye edilmiştir.
* Ramazan'dan sonra en fazîletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyam 202, 203; Ebu Davud, Savm 56; Tirmizi, Mevakit 207; Nesai, Kıyamü"l-Leyl 6).

Muharrem ayının başında, ortasında, sonunda veya 13, 14, 15'inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir. Muharrem ayının onuncu gününe de, aşura günü denmektedir. Rasulüllah (s.a.s.), “Aşura günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffaret olacağını umarım” buyurarak (Tirmizi, Savm, 47, No: 752), ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Aşura günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbas (r.a.) şöyle anlatıyor: “Rasulüllah (s.a.s.) Medine'ye gelince, Yahudileri aşura günü oruç tutar gördü. Onlara: “Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)? “ diye sordu. “Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde Beni İsrail"i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Musa o gün oruç tuttu.” dediler. Rasulüllah (s.a.s.) de: “Ben Musa'ya sizden daha layığım (yakınım)” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını emir (tavsiye) etti.” (Buhari, Savm 69, Enbiya, 22, Fedailu'l-Ashab 52; Tefsiru Yunus 1, Taha 1; Müslim, Sıyam 127, hadis no: 1130; Ebu Davud, Savm 64, hadis no: 2444).

Reklam
Reklam

Gerek Yahudilere benzememek, gerekse orucu tam Âşura Gününe denk getirmemek için, Muharrem'in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

Muharremin Birinci Günü Oruç Tutmak
İbn-i Abbâs -radıyallâhu anhümâ-'nın rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte:
'Zilhicce'nin sonuncu günü ile Muharremin birinci günü (yılbaşı günü) oruç tutan, geçmiş yılı oruçla bitirip, yeni yıla oruçla başlamış olur. Allâh Teâlâ o orucu onun elli yıllık günâhına keffâ-ret eder.' buyuruluyor. (Gunye 2/54)

Ramazan'dan Sonra En Faziletli Oruç
Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyuruyorlar:
'Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allâh'ın ay'ı olan, Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazdan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.' (Tâc Tercemesi 2 /146)

Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh-'den şöyle dediği nakledilmiştir:!
Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e farz namazdan sonra hangi namazın ve Ramazan ayı orucundan sonra hangi orucun efdal olduğu soruldu da:
'Farz namazdan sonra en faziletli namaz, gece yarısı kılınan namazdır. Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allâh'ın ay'ı olan Muharrem orucudur.' buyurdular. (Sahîh-i Müslim! Tercemesi ve Şerhi 6 / 235)

Reklam
Reklam

Hazret-i Ali (r.a.) demiştir ki:
'Adamın biri gelip, Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve selem- Efendimize sordu:
Ramazan'dan sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersin?
Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz:
'-Ramazan'dan sonra oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut Çünkü o, Allâh'ın ayı'dır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allâh geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etmiştir.Yine o nünde gelecek diğer kavimlerin de günahlarını afv eder.' buyurdu. (Tâc Tercemesi 2/146)

AŞURE GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?

– Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61′de Muharrem’in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ’da Yezid’in ordusunca katledilmiştir,
– Hz. Âdem’in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
– Hz. İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi,
– Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması,
– Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması,
– Hz. Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması,
– Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,
– Hz. Musa’nın Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı firavun’dan kurtarması,
– Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,
– Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

Reklam
Reklam