Mühendis Adayları Çok Fonksiyonlu Geleneksel Erzurum Kızağı Tasarladı

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Yakut öncülüğünde, 110...

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Yakut öncülüğünde, 110 santimetre boyunda çok fonksiyonlu geleneksel Erzurum kızağı tasarlandı. Makine Ana Tasarım Dersi kapsamında hazırlanan projeyi, bölüm öğrencileri Mücahit Baş, Ahmet Numan Özakın ve Ertan Kösedağ yürüttü.

Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Yakut, tasarlanan projeyle Sanayi Tezleri Programı’na (SAN-TEZ) başvurduklarını ve kabul edilmesini beklediklerini söyledi. Yakut, “Makine ana tasarım dersi kapsamında öğrencilerimize yeniliklere yönelik çalıştırmalar yaptırıyoruz. Bu kapsamda, 3 kişilik öğrenci grubumuzla birlikte geleneksel Erzurum kızağını tasarladık. Projemizin onaylanmasını bekliyoruz. Umarız onaylanır ve üretimine başlarız. Kızağımız diğer kızaklardan çok farklı. Tasarladığımız kızakta iki kademeli fren sistemi mevcut. Kızağımızın yap-boz şeklindeki yapısı sayesinde herhangi bir parçası deforme olursa kolaylıkla yenisi ile değiştirilebilir.” diye ifade etti.

Reklam
Reklam

Projeyi yürüten öğrencilerden Mücahit Baş, kızağın ön tarafında kar sıçramalarını engellemek için panel bulunduğunu kaydederek, “Kızağımıza yan oturulur. Binen kişi, oturduğu yerde geriye doğru yaslanarak fren yapabilir. Kar sıçramalarını engellemek için paneli var. Yön kontrolünü sağlamak için ayaklar yardımıyla kolaylıkla yön kontrolü sağlanır. Kızağımızın fren sistemi de çok önemli biri yavaşlatma, diğeri de tamamen durdurma görevi görmekte. Boyu 110 santimetre, eni 46 santimetre ve yüksekliği de 24 santimetreden oluşmakta.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: