Mühendisin ölümü, İSKİ önünde protesto edildi

İSTANBUL (ANKA) - TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası üyeleri, İSKİ'nin Boğaz Geçiş Projesi Sarayburnu Şantiyesi'nde çalışan harita mühendisi Gülseren Yurttaş'ın iş kazası sonucu ölümünü, İSKİ'nin önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti.

TMMOB üyesi yaklaşık 50 kişilik bir grup, Gülseren Yurttaş'ın ölümünü protesto etmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Belediye önünde "Gülseren Yurttaş'ı Kar Hırsı Aramızdan Aldı", "İş Kazası Değil Cinayet" yazılı pankartlar açan grup adına konuşan İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, İSKİ şantiyelerinde kar hırsı ve iş güvensizliği nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Müteahhitlerin kendi karları için taşeronlara başvurduğunu ifade eden Dinçöz, "Taşeronlaşma, iş güvensizliğini de, dikkatsizliği de karşımıza çıkarıyor. Arkadaşlarımız işsizlikten, istihdam yetersizliğinden dolayı iş güvenliğini göz ardı edip çalışıyorlar. İSKİ ve diğer şantiyelerde bu güvenliği talep ediyoruz" diye konuştu.
Daha sonra İSKİ binasına doğru yürüyüşe geçen grup adına İSKİ önünde bir açıklama yapan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Candaş, taşeron firmaları eleştirdi. Kazanın olduğu gün proje künyasinde adı bulunan Deniz Teknolojisi Limited Şirketi (DETEK) adlı taşeron firmanın isminin tabeladan çıkarıldığını öne süren Candaş, Yurttaş'ın ölümüne neden olan vinç için tespit çalışması yapılması taleplerinin de reddedildiğini kaydetti. Candaş, "İSKİ adına çok büyük projeler yapılıyor ancak iş güvenliğine aynı oranda yatırım yapılmıyor" dedi.

Candaş'ın konuşmasının ardından grup, İSKİ'nin önüne siyah çelenk bırakarak, Gülseren Yurttaş için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Grup daha sonra sessizce dağıldı.

Reklam
Reklam

Bu arada, Ümraniye Belediyesi'nden Meclis Üyesi CHP'li Hüseyin Avni Yardımcı da, Yurttaş'ın ölümüne ilişkin olarak Büyükşehir Belediye Meclis'ine bir soru önergesi verdi. Yardımcı, belediye meclisine İSKİ için gerçekleştirilen projelerde iş sağlığı ve iş güvenliği açısından ne gibi önlemler alındığını sordu.
İSKİ'nin içme suyu şebekesi yeni Boğaz Geçiş Projesi Sarayburnu Şantiyesi'nde görevli harita mühendisi 34 yaşındaki Gülseren Yurttaş, 27 Eylül akşamı üzerine vinçte asılı su borusunun düşmesi sonucu ağır yaralanmış, kaldırıldığı Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.