Mühimmat Davasının Sanık Albayından Itiraf: Bölükteki Kameralar Çalışmıyor

Afyonkarahisar’da 5 Eylül 2012’de 25 askerin şehit olduğu, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposu...

Afyonkarahisar’da 5 Eylül 2012’de 25 askerin şehit olduğu, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposu patlamasına ilişkin davanın ilk duruşması Eskişehir’de başladı. Duruşmada, olayın yaşandığı bölükteki güvenlik kameralarının çalışmadığı ve bunların vatandaşlara göstermelik olarak yapıldığı ortaya çıktı. Ayrıca patlamadan önce nizamiye kapısında, bazı ziyaretçiler ile nizamiye görevlileri arasında kavga çıktığı ve ziyaretçilerin nizamiye görevlilerini yaraladığı kaydedildi.

Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen davada tutuksuz sanıklar Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran, Üsteğmen Tuncay Aydın ve 25 şehidin yakınları hazır bulundu. Mahkemede ifade veren tutuksuz sanıklardan 4. Bölük Mühimmat Bölge Komutanı Albay Veysel Özbay, patlamanın yaşandığı askeri bölükteki içerisindeki kameraların çalışmadığını ve nizamiyedeki mevcut kameraların da vatandaşlarda ‘burada kamera var’ olgusu oluşsun diye kurulduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

KAMERALAR YANILTICI YÖNTEM OLARAK KULLANILIYOR

“Bölükteki kamera sistemi çalışmıyor. Sadece nizamiyedeki kameralar yanıltıcı yöntem olarak kullanılıyor. Bunun bir kaydedicisi yok.” diyen sanık Albay Özbay, şöyle dedi: “Dönemin Bölük Komutanına bunu aktardım. Ancak diğer bütün mühimmat komutanlıklarında durumun böyle olduğunu söyledi. Hatta ben de bunu bazı seminerlerde dile getirdim. Üst komutanların denetlemelerine geldiğinde bunu aktardım. Bir çizelge ile bu durumun ne kadar hassas olduğunu söylediğimi hatırlıyorum. Bözhöyük’teki bölüğün kamera konusunda bütün bölüğün kamera ile donatılmasını istedim. Afyonkarahisar için yapmadım. Bu biliniyordu zaten. Kamera daha önceden sahte olarak konmuş, var olan kamera ama işlevi yok. Gelen kişilerde kamera var olgusu yaratılsın diye her bölükte kamera var.”

OLAYDAN 7 DAKİKA ÖNCE NİZAMİYE DE ZİYARETÇİLER ASKERİ YARALAMIŞ

Müdahil avukatlarından Altan Ulutaş da patlama günü Kanal 3 televizyonunda yayınlanan bir haberin görüntüsünü mahkemeye izletti. Habere göre, patlamadan 7 dakika önce nizamiye kapısı girişinde ziyaretçilerle nizamiye nöbetçileri arasında bir tartışma çıktığı, daha sonra ziyaretçilerin askere taş attığı ve nöbetçinin kafasından ve belinden yaralandığını anlatması dikkat çekti. İzletilen bu görüntülü haberin ardından meydana gelen kavganın olaydan 7 dakika sonra da patlamanın yaşandığı vurgulandı.

Reklam
Reklam

SANIK ALBAY: BU KESİNLİKLE KAZA

Daha sonra Avukat Ulutaş, patlamada bir kaza şüphesinin olup olmadığını ilişkin bir soru yöneltmesi üzerine Albay Özbay, “Şahsi kanatim o bende saklı kalsın.” cevabını verdi. Bunun üzerine şehit yakınları ve diğer avukatlar Albay’ın bu sözlerine tepki gösterdi. Ardından sözlerine devam eden Albay Özbay, “Kesinlikle kaza olmuştur. Ama bu kazanın nasıl gerçekleştiğini bilemiyorum." ifadesini kullandı.

MAHKEME, SANIKLARIN TEK TEK ÇAPRAZ SORGUYA ALINMASINI KABUL ETMEDİ

Bu arada, Avukat Ulutaş’ın sanıkların tek tek çapraz sorguya alınmasını talep etti. Ancak mahkeme heyeti bunu kabul etmedi. Şehit yakınlarından Sezai Dülger, hava değişimine çıkan askerlere bu konuda konuşmamaları için bir evrak imzalatılıp imzalatılmadığı sorusuna sanık Albay Özbay, “Hava değişimine çıkan askerlere konuyla ilgili başkalarına bir şey anlatmamaları, söylememeleri konusunda bir kağıt imzalatmadım.” cevabını verdi. Bunun üzerine Sürmeneli bir askerin F.T.’nin bu iddiaları yalanladığını aktardı ve bu şahsın mahkeme tarafından tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz