Muhtardan Ereğli Belediye Başkanı'na Tarihi Belge

Ereğli Pir Ömer Mahallesi Muhtarı Hilmi Erel, Ereğli'nin kaza oluşu ile ilgili, 1868 tarihli evrakı Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu'ya takdim

Ereğli Pir Ömer Mahallesi Muhtarı Hilmi Erel, Ereğli'nin kaza oluşu ile ilgili, 1868 tarihli evrakı Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu'ya takdim etti.

Erel, Ereğli Belediyesi'nin kuruluş tarihi 1870 olarak bilindiğini, bunun düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "Böylesi eski bir belgeyi, Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu'ya armağan etmek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdim" dedi.

"O tarihte belgenin alt kısmında Ereğli'nin Karapınar ve Divle diye iki nahiyesinin de bulunduğu anlaşılmaktadır" diyen Erel, nahiyelerin zabıta müdürlerinin isimlerinin de bu belgede yer aldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Belgenin halen Başbakanlık Arşivi'nde bulunduğunu ifade eden Erel, belgenin örnek fotokopisini "Konya Sal Namesi"nden aldığını söyledi.

Erel, "Ereğli Sultan Aziz dönemine ait hicri 1285, miladi 1868 tarihili belgede, Ereğli'nin ilk kaymakamı Mehmet Naim Efendi, ilk belediye başkanı yani şehir naibi Mehmet Sadık Efendi, ilk müftüsü İbrahim Bahri Efendi, İlk mal ve tahrirat müdürülüğüne Rıza Efendinin atandıklarını bildiren yazıda, idari ve adli üyelerin isimleri bulunuyor" dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu ise "Ereğli'nin en eski ve ilk atama evrakını memnuniyet içerisinde kabul ettim. Bu Ereğli için çok önemli ve özel bir belgedir. Biz Ereğli Belediyesi'nin 1876'da kurulduğunu biliyorduk. Ancak bu ulaşılan belge 1868 yılında Ereğli Belediyesinin varlığına işaret ediyor" dedi.

Muhtarın araştırmacı kişiliğini bildiğini ifade eden Oprukçu, "Tarihi belge nitelikli bu hediyesi için kendisine çok teşekkür ediyorum" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: