Muhtarlar, Kene Konusunda Bilgilendirildi

Kastamonu'da son günlerde üst üste Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sonucu ölümlerin yaşanması nedeniyle...

Kastamonu'da son günlerde üst üste Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sonucu ölümlerin yaşanması nedeniyle açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Torunoğlu, "Tedirgin olmaya gerek yok" dedi.

Halk Eğitim Merkezi'nde Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısı öncesi muhtarlara yönelik KKKA hastalığı ve kene hakkında çeşitli bilgiler verildi. Son günlerde kene ısırması sonucu yaşanan ölümler nedeniyle Sağlık Bakanlığı'ndan gelen ekipte toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Torunoğlu, bu hastalığın uzun yıllardan beri Türkiye'de olan bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "2002 yılında bu hastalık fark edildi. Bu hastalık geçmişte de vardı. Adı bilinmiyordu. Son dönemde bu hastalığın adı koyuldu. Bu hastalığın nasıl bulaştığını, hastalığın kaynağının ne olduğunu biliyoruz. Hastalıkla ilgili kurum ve kuruşlarımız gerekli çalışmaları yapmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

"Kene deyip geçmemek gerekir" diyen Torunoğlu, kenenin 860 türü bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye'de bölgelere göre baktığımızda 30'dan fazla çeşidi var. Kenenin vücuda tam olarak yapışması 6 ile 8 saat arasında oluyor. Kene bu zaman zarfından sonra kanı emer, kanın alyuvar kısmını emer, serumu yani hastalığa neden olan virüsü insan vücuduna geri verir. Bu sayede hastalık ortaya çıkar. Tarım müdürlüğü kanalıyla köylülerimize hayvanları için ilaçlar verilecek. Bu ilaçlar sayesinde hayvanlara kene tutunma ihtimali ortadan kalkacak" diye konuştu.

Doğasıyla, insanıyla çok güzel olan Kastamonu'da bu tür tedirginliklerin olmadığının bir kez daha altını çizdiğini belirten Torunoğlu, bu olayı yeni keşfetmediklerini ifade ederek, "10 yıldır bunu yaşıyoruz. Daha önümüzdeki dönemlerde muhtemelen yaşayacağız. Ama şunu bilmemiz lazım. Biz kene ile birlikte yaşamasını öğrenmek zorundayız" dedi. Dünyadaki hiçbir gelişmenin, ilaç veya yöntemin keneyi yok etmeye yetmeyeceğini vurgulayan Torunoğlu, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Birçok ülkede benzer hastalıklar söz konusu. Bunu öğrendiğimiz zaman kendimizi de korumuş olacağız, tarlamıza da rahat gideceğiz, bağımıza bahçemize rahat domatesimizi dikeceğiz. İl dışından çok rahatlıkla misafirlerimiz gelip gidebilecek. Tedirgin çekingen olmaya gerek yok. Ancak tedbir almayı ihmal etmemeliyiz."

Daha sonra kürsüye İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz gelerek muhtarlara kene ve KKKA hastalığı hakkında sunum yaptı. Yılmaz, hayvanları hasta etmeyen fakat insanlara hastalık bulaştıran bir böcek olduğuna dikkat çekerek, "Yine hastalığı taşıyıcıları ise hayvanlardır" dedi.

Kenenin bulaşmasının kene tutunması, kenelerin çıplak elle ezilmesi, hayvanların kan, doku ve sekresyonları ile temas. KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas, kan içeren damlacık yanı ile temas olması durumunda bulaştığını ifade eden Yılmaz, "Keneyi vücutta fark ettiğimizde vücuttan uzaklaştırmak gerekir. Çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veterinerler, hastalarla temas eden sağlık çalışanları, laboratuvar çalışanları, kırsalda görev yapan askerler, kamp yapan askerler hastalık anlamında risk taşıyan insanlardır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KKKA'nın kene ile temastan 3-14 gün arasında hastalığın bulaştığına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Vücudumuzu kontrol edelim. Tarlada çalışırken kene yapıştığını fark edersek, keneyi ezmeden, elle temas etmeden vücuttan uzaklaştırmalıyız. Ara malzeme kullanmalıyız."

Aynı zamanda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından KKKA hastalığından korunmak için havanlara sürülmek üzere aşı dağıtımına başladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: