Muhtarlara "Bitki Kaçakçısı Turist" Uyarısı

ŞANLIURFA (A.A) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Eker, dünyada ender bulunan bazı

ŞANLIURFA (A.A) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Eker, dünyada ender bulunan bazı bitki türlerini Türkiye'den alıp kaçak yollarla ülkelerine götürmeye çalışan turistler olduğunu savunarak, muhtarların bu konuda duyarlı olmasını istedi.

Siverek Belediye Meclis Salonu'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Anadolu Doğa ve Kültür Koruma Kooperatifi (ANADOKU) işbirliğiyle mahalle ve köy muhtarlarına yönelik "Doğal Ortamı Koruma" semineri düzenlendi.

Reklam
Reklam

Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eker, seminerdeki konuşmasında, bölgeye özgü bitkiler hakkında bilgi verdi.

Dünyada eşine az rastlanılan birçok bitki türüne Türkiye'de rastlanmanın mümkün olduğunu vurgulayan Eker, bitki türlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Avrupa Birliği ülkelerin tamamında 12 bin çeşit bitki türü bulunurken, Türkiye'de 10 bin çeşit bitki türü var. Ülkemizdeki bitki türlerinin yok olmaması ve dünyanın ekolojik dengesinin bozulmaması için bu bitki türlerini korumalıyız. Her yıl binlerce turist ülkemizi ziyaret ediyor. Maalesef bunlardan bazıları art niyetli oluyor. Dünyada ender bulunan bazı bitki türlerini ülkemizden alıp, kaçak yollarla ülkelerine götürmeye çalışan turistler var. Bu tür durumlarda jandarmaya veya Orman Su İşleri Bakanlığı'nın ilgili birimlerine herkes şikayette bulunmalıdır."

-"Bilinçsiz av yapmayın"

ANADOKU proje sorumlusu biyolog Güler Bozok da muhtarlara bölgede ender bulunan hayvan türlerine ilişkin bilgi verdi. Bölgede nesline ender rastlanan bazı hayvanların bulunduğunu belirten Bozok, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Doğada yaşayan bazı hayvanları bize zarar verecek korkusuyla öldürüyoruz. Bilinçsiz avlanma ve zirai ilaç kullanımları doğada bulunan bir çok hayvanın ölümüne ve nadir rastlanan türlerin de tükenmesine neden oluyor. Doğal dengenin korunmasının yolu bu doğal varlıkları korumamızla mümkündür. Bunları koruyamadığımızda doğal felaketi ellerimizle hazırlamış oluruz. Daha dikkatli olup, çevremizdekileri uyaralım."

Seminer Belediye Başkanı Ali Murat Bucak'ın katılımcılar onuruna verdiği yemekle sona erdi.

Muhabir: Şükrü Dolaş / Rauf Maltaş / Sevil Çelik

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: