Muhtarlık seçimi kızıştı, olan köye oldu

TRABZON (İHA) - Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Arpaözü köyünde, muhtarlık seçimi için iki grup arasındaki çekişme kızışınca, yapılan itiraz üzerine İlçe Seçim Kurulu tarafından köydeki 204 kişilik seçmen kaydının tamamını donduruldu.

Ağır geçen kış aylarında köyde ikamet eden bazı vatandaşların geçici olarak terk ettiği ve mevsim şartlarının normale dönmesiyle geri geldiği Arpaözü köyünde, 29 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde ilginç bir olay yaşanıyor. Bazı vatandaşlar tarafından köyde kimsenin yaşamadığı gerekçesiyle yapılan itiraz üzerine Çaykara İlçe Seçim Kurulu muhtarlık seçimi ve İl Genel Meclisi seçimlerini iptal ederken, farklı kararlara imza atarak tamamı Arpaözü köyü nüfusuna kayıtlı olan 204 seçmenin oy kullanma haklarını dondurdu.

Reklam
Reklam

AK Parti ve Demokrat Parti (DP) Trabzon il başkanlıkları ise İlçe Seçim Kurulu kararına itiraz ederek İl Seçim Kurulu'na başvurdu. Köylülerse, eski muhtar ve ekibinin seçimi kaybetme tehlikesi ile karşılaşınca girişimde bulunarak köydeki tüm seçmenlerin silinmesini sağladıklarını ileri sürdü. Seçmenlikleri dondurulan vatandaşlar ise Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesine giriş yaptıklarında seçmen kayıtlarının bulunmadığı görülüyor.

Arpaözü köyü ile ilgili Saadet Partisi (SP) tarafından köyde kimsenin yaşamadığına dair 18 Aralık 2008'de Çaykara İlçe Seçim Kurulu'na yapılan başvuru, o zamanki İlçe Seçim Kurulu Başkanı tarafından ‘Arpaözü köyünün ilçeye bağlı dağ köylerinden olduğu, senenin yarısından fazla bir süresinde köyde kimsenin bulunmadığı, ikametgaha kapalı olduğu, halen de köyün ıssız bulunduğu, köylülerin köye baharda geleceğinin açık olduğu' gerekçesiyle reddedilmiş ve köyde seçimlerin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştı. İlçe Seçim Kurulu Başkanı'nın değişmesi üzerine, 29 Ocak 2009'da önce seçmenlerden bir kısmının dondurulmasına karar verildi. Daha sonra 2 Şubat 2009 tarihinde ikinci bir karar verilerek köydeki bütün seçmenlerin dondurulmasına karar verildi.

Reklam
Reklam

AK PARTİ VE BAZI VATANDAŞLAR KARARA İTİRAZ ETTİ

İlçe Seçim Kurulunun kararı üzerine AK Parti ve bazı vatandaşlar tarafından İl Seçim Kurulu'na itirazda bulunuldu. AK Parti tarafından yapılan itirazın dilekçesinde, YSK'nın 140/1 sayılı genelgesinin 12/A Maddesi dikkate alınarak itirazların değerlendirildiği belirtilerek, ‘Genelgenin ilk maddesinde seçim bölgesinde seçmenlerin yaşayıp yaşamadığının kontrol edilmesi, ikinci maddesinde ise ilgili kurum ve kuruluşlardan elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi bulunup bulunmadığı veya adına faturası olup olmadığının sorgulanması gerektiği, ilk hakim ikinci maddeye göre karar verirken, son kararın ise sadece jandarmanın kararına göre verildiği' kaydedildi.

Arpaözü köyünde, mevcut muhtar ve ihtiyar heyetinin yeni seçmen yazılmasını engellemeye çalıştığını iddia eden köy sakinleri ise "Önceki seçimlerde, köyde oy kullanmak istediğimizde kayıtlar 20 yıldır görevde olan muhtar tarafından kabul edildiği için taleplerimiz hep reddediliyordu. Fakat son seçimde Yüksek Seçim Kurulu, bu yetkiyi muhtarlardan alarak nüfus müdürlüklerine verince oy kullanmak isteyen köylüler seçmen kayıtlarını Arpaözü köyüne aldırdı. 2007 yılında 134 olan seçmen sayısı şimdi 204'e çıktı. 204 seçmenin tamamı, kışın dışarıda yaşamalarına rağmen Arpaözü köyü nüfusuna kayıtlı. Hepsinin bu köyde evleri ve yerleri var. Yaz aylarında köye gelip yaşıyorlar. Sadece burası değil, tüm civar köylerde durum aynıdır. Demirkapı köyünde kış aylarında 10 civarında seçmen olmasına rağmen, seçim zamanında 200'den fazla seçmen oy kullanacak. Tüm Çaykara'nın köylerinde durum böyledir. Ama bu karar sadece bizim köyümüz için verildi. 204 seçmenin oy kullanma hakları donduruldu. İlçe Seçim Kurulu kararında nerede oy kullanacağımız da belirtilmemiş. YSK'nın sitesinde TC Kimlik Numaramızı girdiğimiz zaman seçmen kaydımız gözükmüyor. En doğal vatandaşlık hakkımız olan oy kullanma hakkı elimizden alındı" şeklinde konuştular.

Reklam
Reklam

KEMALETTİN GÖKTAŞ: "SEÇMENLERİN DONDURULMASI CİDDİ SAKINCALAR DOĞURUR"

Karadeniz'deki bir çok dağ köyünde ağır kış şartları nedeniyle kimsenin yaşamadığını ve şehir merkezlerine göç ettiğini belirten AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş da oy kullanma hakkının kutsal olduğunu vurgulayarak seçmen dondurma işleminin ileride sakıncalara neden olabileceğine dikkat çekti.
Seçim bölgesi olan Çaykara'daki seçmen dondurma işlemleri ile ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Göktaş, "Trabzon'daki yüksek köylerde ağır mevsim şartları nedeniyle kış aylarında çok az insan yaşamaktadır. Bu insanların bir çoğu şehirdeki evlerinde yaşamaktadır. Önceki seçimlerde seçim günü ağır kış şartlarının yaşandığı bölgenin sandıkları İlçe Merkezi'nde kurulur ve seçmenler oy kullanırdı. 29 Mart seçimlerinde köylerde yine ağır kış şartları oluşursa yine sandıklar ilçe ya da belde merkezlerinde kurulur ve oylar kullanılır. Oy kullanmak kutsal bir vatandaşlık hakkıdır. Arpaözü köyündeki 204 seçmenin oy kullanma hakkı tamamen iptal edilirse ileride ciddi anlamda sıkıntılar ortaya çıkar. Muhtarı seçilemeyen bir köyde, devlet muhatap alacak birini bulamaz. Bir tebligat yapılacaksa, askere biri çağırılacaksa bunu kim vasıtasıyla yapacaksınız? Ağır mevsim şartları nedeniyle seçmenin kış aylarında şehir merkezinde yazın ise köyünde yaşıyor olması, oy hakkının dondurulmasını gerektirmez" dedi.

Reklam
Reklam

SALİH CORA: "SEÇMENLERİN OY KULLANMA HAKKININ DONDURULMASININ ÖNÜNDE HUKUKİ BİR ENGEL YOKTUR"

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Salih Cora, köydeki mevcut seçmenlerin oy kullanmalarının önünde hukuki bir engel bulunmadığını söyledi. Arpaözü köyünde yaşayan vatandaşların kış mevsiminde köyde bulunmamalarının ikametgahlarını geçersiz kılmadığına işaret eden Cora, şöyle konuştu:

"Seçmen listesinde gözüken kişilerin köyde oturmadıkları iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulunuldu. İlçe Seçim Kurulu yaptığı araştırmada kış mevsiminde köylünün bir kısmının köyde ikamet ettiği, bir kısmının da ikamet etmediği şeklindeki rapora rağmen, seçmenlerin oy kullanma hakkı donduruldu. Oysa 2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Yasanın 32. Maddesine göre her köy bir seçim çevresidir. Bir köyde 9 kişiden az olmayan seçmenin bulunması halinde seçimin yapılmasına hukuki bir engel yoktur. Bu durum göz ardı edilerek karar verilmiştir. Bu karara karşılık yaklaşık 90 kişinin ikametgah belgesini ibraz ederek İl Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itirazda bulunuldu"

Reklam
Reklam

Vatandaşların demokratik haklarının kullanılmasına engel olunmasının yanlış olduğunun altını çizen Salih Cora, "Vatandaşların kış aylarında köyde yaşamamaları, onların ikametgahlarını geçersiz hale getirmez. Üstelik seçmen listelerinin güncellenmesi sırasında da herhangi bir problem, hileli durum yoktur. Yapılan itirazların olumlu sonuç vermesini bekliyoruz" dedi.