"muhteşem Yüzyıl'ın Tek Bir Doğru Karesi Yok"

Muhteşem Yüzyıl dizisinin tarihi gerçekleri çarpıttığını belirten Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil,...

Muhteşem Yüzyıl dizisinin tarihi gerçekleri çarpıttığını belirten Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlı'nın en çok iftiraya uğramış devlet olduğunu söyledi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde (DPÜ) Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in konuşmacı olarak katıldığı 'Diziler ve filmler kıskacındaki Osmanlı'yı anlamak' konulu konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Osmanlı’nın 622 yıl hüküm sürdüğünü, kıyıda köşede kalmış bir devlet olmadığını, en çetrefilli bölgeleri idare ettiğini kaydeden Şimşirgil, söz konusu bölgelerde “Osmanlı gitti, huzur bitti” denildiğini hatırlattı. 6 asır hüküm süren Osmanlı’nın iyi anlaşılması gerektiğini ve hangi değerler üzerinde hüküm sürdüğünün bilinmesi gerektiğini kaydeden Şimşirgil, “Bu devlet dünyada en fazla iftiraya uğramış, hakarete uğramış, hor görülmüş, aşağılanmış devlet; dünyada ikincisini gösteremezsiniz. Selçuklu da bizim tarihimiz, Gazzeli de bizim tarihimiz, Karahanlı da bizim tarihimiz. Bunlara karşı böyle bir saldırı göremezsiniz. Neden Osmanlı bu kadar saldırıya uğruyor? Neden bu kadar iftiraya uğruyor? Bunları çok düşünmemiz lazım. Bugünkü gençler olarak, bugünkü nesiller olarak bunların üzerinde uzun uzun düşünmemiz lazım. Bu devlete saldırı bugün başlamadı. Bu devlete saldırı 16. asrın ortalarından itibaren başladı” diyerek tarihi süreçteki gelişmeleri anlattı.

Reklam
Reklam

Muhteşem Yüzyıl dizisini de tenkit eden Prof. Dr. Şimşirgil, "Bir dizi, bir film, bir roman, tarihimizin en üst noktasının bütün güzelliklerini attı, yok etti. Bu diziden neyi kastettiğimi biliyorsunuz. Adına gayrimüslimler gibi başladılar; Muhteşem Yüzyıl. Kanuni’yi anlatacak diye bekliyor insanlar fakat muhteşem entrikalar, muhteşem dolandırıcılıklar, muhteşem felaketler senaryosuyla karşı karşıya kaldık” ifadelerinin kullandı.

"MUHTEŞEM YÜZYIL DİZİSİ YANLIŞLARLA DOLU"

Birinci bölümü izledikten sonra katıldığı bir televizyon programında Muhteşem Yüzyıl dizisinin doğru bir tek karesinin olmadığını, hatalarla dolu olduğunu söylediğini anlatan Şimşirgil, Kanuni’nin 38 yıllık hanımının ajan gibi gösterildiğini, filmin gerçekleri çarpıttığını söyledi. Muhteşem Yüzyıl dizisinin çarpıtmalarından örnekler veren Şimşirgil, Osmanlı’nın hiçbir tarihinde mabetlere saldırmadığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1400 yıllık bizim iki tane savaş prensibimiz var. Bu prensibimiz yok edildi. Neydi o? Peygamberimizin birinci emri, asla mabetlere saldırmayın. Bana mabetlere saldırılmış bir tek savaş gösteremezsiniz. Biz mabetlerde öyle insanları öldürseydik tek bir havra, tek bir kilise gösteremezdiniz. İki, size kılıç çekmedikçe asla din adamlarını öldürmeyiniz. Papazın kellesi İncil’in üzerine düşüyor. Şimdi ben bunu cehalet olarak mı değerlendireyim, yoksa başka maksatlar mı var bunun gerisinde?”

Reklam
Reklam

“HÜRREM SULTAN SON DERECE İFFETLİ VE AHLAKLIYDI"

Filmdeki yanlışları sıralayan Şimşirgil, Hürrem Sultan'ın 27 değil 9 yaşında esir edildiğini ve kilisede değil akında ele geçirildiğini, doğrudan Topkapı'ya değil, Kırım sarayına götürüldüğünü söyledi. Hürrem’in 6 sene Kırım'da kaldığını, Müslüman olduğunu ve mükemmel bir dini eğitim aldığını ifade ederek Kırım Sultanı tarafından Hürrem’in Hafsa Sultan'a hediye edildiğini belirten Şimşirgil, Hürrem'in son derece ahlaklı, iffetli olduğunu ve Sultanın onu oğlu Süleyman’a eş olarak seçtiğini söyledi.

Şimşirgil, dizilerde eşini aldatma senaryolarının çokluğuna dikkat çekerek, “Bunlar mı bana kültürümü öğretiyor, bunlar mı gelecek kuşaklara sağlam nesiller bıraktıracak?" diye sorarak, "Yeni neslin üzerinde oynanan oyunları çok iyi görmeliyiz” şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Erdoğan, Prof. Dr. Ahmet Şimşrigil’e verdiği konferanstan dolayı teşekkür ederek plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: