Mükelleflerin para hareketleri de izlenecek

Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağıyla mücadeleye dönük hizmet veren Gelir İdaresi Veri Ambarı'nı güçlendiriyor.

Edindiği bilgiye göre, beyan dışı kalmış vergisel olayların tespiti, mükellef beyanlarının doğruluğunun kontrolü ve denetim birimlerine bilgi desteği sağlamak amacıyla oluşturulan Veri Ambarı, yeni dönemde çok daha fonksiyonel hale gelecek. Veri Ambarı kayıtları, çok daha geniş bir kesimi gözetim altında tutacak ve işlemler tek bir tuşa basıldığında hemen görülecek.

Mevcut yapıda bilgiler CD, disket, ICR standardında okunabilen formlarla ve kağıt ortamında alınırken, Veri Ambarı, yeni dönemde bankalar, emniyet (Polnet), tapu, telekom (postanet) ve nüfus idareleri otomasyon sistemlerine bağlanacak. Bu kuruluşlarla on-line haberleşmeye geçilecek.

Reklam
Reklam

Yeni uygulamayla Veri Ambarı'na Telekom, bankalar, emniyet, tapu ve nüfus idarelerinden anlık bilgi akışı sağlanacak. Mükelleflerin vergisel durumunun yanı sıra, her türlü mal alımı ve para hareketleri de elektronik ortamda izlemeye alınacak.

2008'de veri ambarına 238 milyon 504 bin veri girişi yapıldı.

Banka bilgileri sonucunda çek-senette 100 bin TL ve üzeri, çek-senet-havalede de 250 bin TL ve üzeri işlemi olanlar tek tek belirlendi.

Kira geliri elde edenlerin tespiti amacıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa ve Antalya'da büyükşehir belediye sınırları içindeki 53 ilçe belediyesinden 1 Ocak 2003 tarihinden önce edinilen meskenler ve mesken sahiplerine ilişkin bilgiler istendi. Belediyelerden alınan bu bilgiler, Veri Ambarı sisteminde değerlendirmeye tabi tutuldu ve 2 ya da daha fazla sayıda meskene sahip kişiler belirlenerek, bunlara ilişkin denetim çalışmasına geçildi.