“mülteci Haklarının Kullanılması İçin Sivil Hareket” Projesi

Mülteci-Der İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, mültecilerin en büyük eksiklerinden birisinin de Türkiye’nin 1951 Cenevre sözleşmesine...

Mülteci-Der İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, mültecilerin en büyük eksiklerinden birisinin de Türkiye’nin 1951 Cenevre sözleşmesine koyduğu coğrafi sınırlama olduğunu ifade ederek, “İnsanlara bu yasa ile zorlu yolcuklara devam diyoruz aslında” dedi.

Tokat Vicdan Hareketi ev sahipliğinde; Mültecilerle Dayanışma Derneği tarafından “Mülteci Haklarının Kullanılması İçin Sivil Hareket” adlı proje kapsamında mülteci hakları çalıştayı Tower Otelde düzenlendi. Çalıştaya katılan kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, ilgili sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve kanaat önderleri sığınmacıların Tokat’a entegre olabilmesi, sorunlarının çözülmesi anlamında fikir alış verişinde bulunuldu. Çalıştay’da Tokat’a sığınmış mülteci durumundaki sahipsiz insanların başta yemek, giyinmek, barınmak ve tıbbi yardıma erişmek gibi gereksinimleri ön planda ele alındı. Türkiye’deki Mülteci ve Sığınmacıların Genel Sorunları ve Tokat’taki mülteciler için neler yapılabilir konusunda sunum yapan Mülteci-Der İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, mültecilerin en büyük eksiklerinden birisinin de Türkiye’nin 1951 Cenevre sözleşmesine koyduğu coğrafi sınırlama olduğunu kaydetti. Bu yasa ile Avrupa dışından gelenlere kalıcı çözüm sınırlamasını engellediğini belirten Erçoban, “İnsanlara bu yasa ile zorlu yolcuklara devam diyoruz aslında. Güvenliğini başka yerde ara diyoruz. Yasal çerçevenin olmaması çok ciddi bir sorun. Genelgeler mülki amirliklerin inisiyatifi çerçevesinde uygulama alanı bulunuyor. Çalışma izni olmaması çok ciddi bir sorun. Sağlık hizmetlerine erişim sınırlamalar ayrı bir sorun. Yani sorunlar çok” dedi.

Reklam
Reklam

Son 6 ayda Türkiye’ye gelen mültecilerde ciddi bir artış olduğunu ifade eden Erçoban, İçişleri Bakanlığı'nın izin verdiği illerde bir gün bir iken ertesi gün 400-500 mültecinin otobüslerle yollandığına dikkat çekerek, “Bu kişiler BM’ye değil, Türkiye’ye sığınıyorlar. BM, bu kişilerin Türkiye kalıcı çözüm sunmadığı için 3. ülkelere yerleştirilmesi sürecini sağlıyor” diye konuştu.

Öte yandan Uzunburun mevkisinde bulunan kapalı spor salonunda kalan yaklaşık 600 mültecinin kendi imkanları ve sosyal yardımlaşma vakfı aracılığıyla kiralık evlere yerleştiği kaydedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: