Mültecilerin Amerika yolu Nevşehir'den geçiyor

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) İl Temsilcisi Meltem Sivrikaya, Nevşehir’de yaşayan mülteci ve sığınmacıların...

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) İl Temsilcisi Meltem Sivrikaya, Nevşehir’de yaşayan mülteci ve sığınmacıların çoğunlukla Amerika'ya yerleştiğini belirtti.
Sivrikaya, Türkiye’de İranlı mültecilerin en yoğun yaşadığı şehirlerden birisi olan Nevşehir’deki mülteci ve sığınmacıların Türkiye ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda çoğunlukla ABD’ye yerleştiğini söyledi.
Sivrikaya, mülteci ve sığınmacıların Amerika’dan sonra sırasıyla Kanada,Norveç, İsveç ve Almanya gibi ülkelere kabul edildiğini belirtti.
Ülkelerini çeşitli nedenlerle terk ederek Türkiye’ye gelen sığınmacı ve mülteciler, Birleşmiş Milletler temsilcileriyle yapılan müzakerelerle 1951 Cenevre Sözleşmesinde yer alan kriterler esas alınarak mülteci statüsünde tanınıyor. Türkiye’ye gelen mülteci ve sığınmacıların büyük bir çoğunluğunu İran vatandaşları oluşturuyor. İran’dan sonra, Irak, Somali, Afganistan, Filistin ve Sudan’dan gibi ülkelerden gelen mülteciler
Türkiye’yi iltica eden diğer ülkeler arasında yer alıyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği rakamlarına göre, Eylül 2011 itibarıyla Türkiye’de 50 ülkeden 20.064 sığınmacı ve mülteci bulunuyor. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Nevşehir Temsilcisi Sosyolog Meltem Sivrikaya, İran, Irak ve Afganistan uyruklu olmak üzere Nevşehir’de toplamda 977 mültecinin yaşadığı kaydetti.
Sivrikaya,mültecilerin siyasi,dini ve cinsi nedenlerden dolayı ülkelerini terk ettiğini belirterek; “ Nevşehir’de yaşayan mültecilerin çoğunluğu siyasi ve dini nedenlere bağlı olarak ülkelerini terk eden insanlar oluşturuyor.Özellikle Bahai dinine mensup kişilerin sayısı oldukça fazla,Bahailerden sonra Hristiyanlar da dini sebeplerden dolayı ülkelerini terk eden gruplar arasında yerini alıyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz