Mumcu: Türkiye'de Kadınların Çoğu Kayıt Dışı Çalışıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Güldal Mumcu, Türkiye’de kadınların özel sektörde erkeklerden daha...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Güldal Mumcu, Türkiye’de kadınların özel sektörde erkeklerden daha düşük ücretlerle kayıt dışı olarak çalıştığını söyledi.

CHP Atakum İlçe Teşkilatı, Atakum Belediyesi Kültür Merkezi’nde 'Kadın Halkları ve Kadının Siyasetteki' yeri konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak katılan TBMM Başkan Vekili ve CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, Türkiye’de özel sektörde kadınların erkeklere oranla düşük ücretle kayıt dışı olarak çalıştığını belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye’de çalışabilir durumda olan kadın nüfusunun yüzde 28’nin ücret karşılığında çalıştığını söyleyen Mumcu, “Kadın nüfusunda geri kalan kısım, tarım işçisi, ya da ücretsiz ev kadını. Özel sektörde kayıt dışı çalışan kadınlar erkeklerden daha düşük ücret alıyor. Eğitimi lisenin altında olan kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 24, lise mezunu olanların ise yüzde 34. İş gücüne katılan kadınların yüzde 70’i yükseköğretimli. Yüksek eğitimli kadınlar iş buluyor ancak kızlarımız, zorunlu olmasına rağmen okutulmuyor." dedi.

"TÜRKİYE'DE KADIN NÜFUSUNUN YARISI ŞİDDET GÖRÜYOR"

Üniversiteyi bitiren her 100 kişiden 30’unun kadın olduğunu söyleyen Mumcu, ”Yabana atılmayacak sayıda kız çocuğu daha ilkokula bile gönderilmiyor. Kız kısmının okutulmamasında söz edilmeyen nedenlerde var. Bunlar ‘Kız çocuğunun okutulmasında ne gerek var zaten kocaya gidecek ‘zihniyet ile ‘Kız kısmı okur mu 'diyen kesim. Böyle bir düşünce çevresinde sıkışmış kız çocuğu evlenene kadar tarlada babasına evde annesine yardım ediyor, sonrasında başlık parası uğruna dedesi yaşında kişi ile evlendiriliyor. Sevdiğine kaçarsa ayrıca öldürülüyor. Dünyada üç kadından biri aile içi şiddete maruz kalırken, Türkiye’de neredeyse kadın nüfusunun yarısı şiddete maruz kalıyor. Ailenin Korunmasına Dair Kanun 1998 yılında yürürlüğe girmiştir ama koruma talep eden kadınlar bile korunamamıştır. Kimi zaman polisinde kadına şiddet uyguladığını İzmir Karabağlar’da yaşanan olayda gördük.“ diye konuştu.

Reklam
Reklam

Panele CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, CHP İl Başkanı Mehmet Atalay, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma ve birçok sayıda davetli de katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz