ANKARA (İHA) - Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Erkan Mumcu, Siyasi Partiler Kanunu'nun (SPK) değiştirilmesi konusundaki çağrısını yineleyerek, "Bunu bugün yapmak için her türlü imkana sahibiz. Bu konuda geniş toplumsal mutabakat var. Mutabakatın olmadığı tek konu iktidar ve muhalefetin daha fazla demokratikleşmeye yanaşmayışıdır" dedi.
ANAP Başkanlık Divanı toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Mumcu, SPK'da değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladıkları teklifi milletvekillerinin görüşlerine açtıklarını; ancak beklenen katkının gelmediğini belirtti. Bu konuda bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğunun açık olduğuna işaret eden Mumcu, "SPK sistem kuran temel kanunlardan bir tanesi. Bu konudaki değişikliklerin olabilecek en geniş mutabakatta olması, siyasi hayatımızda bir gelenektir" dedi. "Üzücü bir gerçekle de karşı karşıyayız" diyen ve bugüne kadar bütün parlamentolarda uzlaşma komisyonlarının kurulduğa işaret eden Mumcu, "5-6 parçalı parlamentolarda bile uzlaşma komisyonu kuruldu. Bu dönem adeta parlamentoda iki partili bir yapı var. Ama ne yazık ki uzlaşma üretilemiyor. Bu Türkiye adına bir kayıptır" diye konuştu. Mumcu, iktidarın inisiyatif almaktan uzak durduğu için Türkiye'nin temel meselelerinin beklediğini ileri sürerek, bunların başında da SPK'nın geldiğini kaydetti. Kanunu, Meclis'e teklif olarak getirmeden önce, Meclis'te bulunan bütün siyasi partiler ve milletvekillerine çağrıda bulunmak istediğini vurgulayan Mumcu, şöyle devam etti:
"Lütfen, Türkiye'ye yakışır çağdaş normlarda, AB ile bütünleşmeyi hedefleyen, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir SPK'yı, el birliğiyle, uzlaşı içinde çıkaralım. Bunu bugün yapmak için her türlü imkana sahibiz. Bu konuda geniş toplumsal mutabakat var. Mutabakatın olmadığı tek konu iktidar ve muhalefetin daha fazla demokratikleşmeye yanaşmayışıdır."
Gazetecilerin, Mersin'de Türk bayrağına yönelik saldırı sonrası, Trabzon'da yaşanan toplumsal olaylar ve bu noktada hükümete yönelik eleştiriler olduğuna yönelik bir soru üzeri Mumcu, "Kutsal değerlere saldırmak toplumsal infiallere yol açar. Türkiye, demokratik bir hukuk devletidir ve bu devletin polisi vardır, mahkemesi vardır. Ben bu tepkilerin demokratik yollardan ortaya konmasını rica ediyorum. Toplumun kutsalları üzerinde fazla oynamamak lazım; çünkü her zaman tehlikeli olmuştur. Ayrıca bunu siyasi malzeme yapmamak gerekir" karşılığını verdi.
Mumcu, TBMM'nin devre dışı bırakılarak İncirlik Üssü'nün ABD'nin kullanımına yönelik çalışmalar olduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine, iddiaların yeteri kadar açıklık kazanmadığını belirterek, "Konu ne olursa olsun, TBMM bu iradeyi ortaya koyabilecek güce sahiptir. Bunu TBMM'den kaçırmak millet iradesinden kaçırmak anlamına gelir. Kaçırmamalarını diliyorum" şeklinde konuştu.