Mümtaz Soysal: İdeolojik bir anayasa

ANKARA (ANKA) - Anayasa değişikliği taslağında yer alan yeni düzenlemeler tartışılmaya devam ediyor. ANKA'NIN sorularını yanıtlayan Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal, değişiklikler için "ideolojik bir anayasa hazırlığı" derken, Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "türbanın serbest hale getirmek için bir oyun" dedi.

SOYSAL:"CUMHURBAŞKANI KENDİNİ YETKİLİ HİSSEDECEK"

Anayasa Hukuk Profesörü, 1961'de Kurucu Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi ve Eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, şu anda Anayasa değiştirmenin toplumsal bir ihtiyaçtan doğmadığını belirterek, değişikliğin zamanlamasına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Soysal, "Önce, bu anayasa değişikliği ihtiyacı nasıl ortaya çıktı onu sormak lazım. Aceleci bir çaba içinde bir anayasa değişikliği hazırlığı yapılıyor" dedi.

Soysal, Anayasa değişikliklerinin o dönemdeki iktidarların ideolojilerinin yansımasını taşıdığına dikkati çekerek "1924 Anayasa'sında ne inkılaplardan söz ediliyordu ne kurtuluş savaşından ne de Mustafa Kemal'den bahsediliyordu. Bu güven ise İkinci Dünya savaşından sonra ortaya çıktı" diye anlattı.

1961 Anayasasıyla bütün bunların korunduğunu, söyleyen Soysal, 1924 tehlikesinin yeniden gündeme geldiğine işaret etti. Soysal, "Bu Anayasa ideolojik olacak" dedi.

CUMHURBAŞKANI YETKİLİ OLMALI

Değişiklikle öngörülen Cumhurbaşkanı ile ilgili yetkilerin kısıtlanacağı görüşüne inanmadığını belirten Mümtaz Soysal, "Cumhurbaşkanı kendini yetkili hissetmeli. Acaba yetkiler kısıtlanıyor mu, artıyor mu önce ona dikkat etmek lazım. Bu anayasa ile cumhurbaşkanının yargılanıp yargılanmayacağı sorusuna cevap vermek lazım. Cumhurbaşkanı Anayasa ile kendini yetkili sayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Bir sistem tartışmasının yapılması gerektiğine dikkat çeken Mümtaz Soysal, "Bu anayasa değişikliği ile bir başkanlık sistemine mi gidilecek yoksa parlamenter sitemde mi kalınacak bütün bunlara dikkat etmek lazım.

YÖK le ilgili bir değişiklik yapılacak. Türban konusu serbest hale gelecek. İktidar partisinin oy artışı dolayısıyla kendine olan güveni arttı. Seçim sonuçları bile tartışılırken böyle büyük işlere kalkışmak yanlış. Böyle tartışmalar yapılırken, sil baştan bir anayasa değişikliği ne kadar meşru ona bakmak lazım" diye kaydetti.

TÜRK: "TÜRBAN İÇİN YAPILAN BİR OYUN"

Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk de, sivil anayasa hazırlığının, türbanın üniversitelerde serbest hale gelmesi için yapılan bir oyun olarak değerlendirdi.

Türk, "Böyle birşey gereksiz anayasalar durup dururken değişmez. Ancak, toplumsal gereksinmelerde gerekir, 1921, 1924 1961 anayasaları gibi" dedi.

Türk, "Yeni anayasa sil baştan gereksinim değil. Buna hakkımız yok. Anayasa değişikliğini kurucu meclis yapar. Birkaç akademisyenin bir araya gelerek hazırlaması doğru değil" görüşünü ifade etti.

Reklam
Reklam

Anayasa değişikliğine gidilmesi nedenlerinin birinin, "türban" olduğunu söyleyen Türk, "Türban yavaş yavaş AKP'nin görüşü ve hedefleri ortaya çıktı. Akademisyenler oyuna geliyor. Bunun aleti olmak doğru değil".