Muş Ovası'nın sulanması

VAN (İHA) - Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, Muş Ovası için başlatılan sulama çalışmalarının büyük yanlışlık olduğunu belirterek, "Muş Ovası ancak ve ancak kendi havzasının suyuyla sulanabilir. Bataklık durumundaki ovanın sulanması, bataklığı geliştirir. Başka bir şeye yaramaz. Şu anda katrilyonlar harcanarak bataklığı bataklık yapmaya çalışıyorlar" dedi.

Konferans vermek amacıyla Van'a gelen Prof. Dr. İlyas Yılmazer, İHA'ya açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin yapay olarak desteklenen yüksek erozyon nedeniyle büyük boyutlu sel baskınları ve verimli tarım topraklarını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu belirten Yılmazer, son örnek olarak Muş Ovası'nın gösterilebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Ovanın havzasına akan derelerin baskınlar sonucunda sürekli sele maruz kaldığını vurgulayan Yılmazer, su içerisinde bulunan bu bölgenin sulanmasının çok saçma olduğunu iddia etti. Yılmazer, şunları söyledi:

"MUŞ OVASI'NDA ANAYASAL SUÇ İŞLENMEK ÜZEREDİR" "Türkiye Cumhuriyeti'nin 43, 44-45 ve 169. maddelerinde açıkça belirtilmiş olmasına rağmen, ova, orman, kıyı ve verimli tarım alanları devlet yetkilileri tarafından 1946 yılından bugüne talan altındadır. Sellerle oluşturulmuş verimli ovalar, yerleşim, sanayileşme ve karayolları tarafından programlı bir şekilde yok olmaktadır. Karasu Nehri'ne bağlı yan kollar üzerindeki enerji kırıcılar, sel dağınaklıklar ve doğru saha kullanımı, anayasanın gereği olarak ovaların sadece tarım amaçlı kullanılması ve yeni sulanabilir alanların elde edilmesini gündeme getirecektir. Muş Ovası'nda bu bağlamda anayasal suç işlenmek üzeredir. Yeraltı suyu yüzeye yakınsa bitki yetişmez. Muş Ovası'nın yüzde 60'ı bataklıktır. Dereler bütün sularını ovaya getiriyor. Her yıl ovayı sel basıyor. Derelerin içerisine duvarlar yaparak sellenme engellenmelidir. Ayrıca ova içerisindeki su kurutulmalıdır. Derelere sel dağınaklıkları yapılarak yeraltı göletleri oluşturulmalı ve böylece sellerin oluşması engellenmelidir. Bu durumda katrilyonlar, Türkiye'deki 5 firma ile ABD firmalarına peşkeş çektirilecektir."

Reklam
Reklam

Öte yandan, Muş Ovası'nın sulanması ve enerji elde etmek amacıyla Alparslan-2 Barajı'nın yapım ön çalışmaları da aralıksız devam ediyor. Muş-Varto karayolu üzerinde ve Muş'un 30 kilometre kuzeyinde kurulmakta olan Alparslan-2 barajından yılda 714 milyar kilovatsaat enerji üretilmesinin beklendiği öğrenildi.

Barajın, tamamlanması halinde Muş Ovası'nın 78 bin 210 hektarlık alanını sulayacağı, projenin 2002 yılı birim fiyatları ile tesis bedeli 554.93 trilyon liraya mal olacağı, yatırım bedelinin ise 754.22 trilyon lira olarak hesaplandığı bildirildi.