Muş şeker fabrikası'nda tarihi rekor

MUŞ (İHA) - Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, 27'nci kampanya dönemini tamamlayan Muş Şeker Fabrikası'nda başarılı sonuçların alındığını belirterek, en önemli sıkıntılarının fabrikaya pancarla birlikte toprak ve çamur teslim edilmesi olduğunu söyledi.

Kampanya döneminin bitmesi ile birlikte makamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, 3 Ekim 2008'de başlayan ve 16 Aralık 2008 tarihinde sona eren pancar alım kampanyası ile ilgili rakamsal değerleri açıklayarak, "Bu süre içerisinde çiftçiden 276 bin 800 ton pancar aldık ve 237 bin ton net pancar işledik. Karşılığında da 35 bin 400 ton şeker, 4 bin 700 ton melas ve 67 bin tonda yaş küspe elde ettik. Şeker kalitemiz şeker sanayiinde üst sıralarda yer alacak konumda. Sorunsuz ve huzurlu bir kampanya dönemi geçirdik. Fabrikamız tarihinde ilk kez en yüksek rakamlara ulaştı. Kampanya döneminde kısa sürede çiftçilerimizden pancarını teslim aldık, onları bekletmedik. Çevremize de hiç sıkıntı yaşatmadık. Şu anda Türkiye genelindeki şeker fabrikaları arasında üçüncü sırada yer alıyoruz. Ama bizim hedefimiz tüm değerlerde birinci sıraya yerleşmektir. 27 yıllık fabrika tarihinin en yüksek randımanlı kampanya dönemini geçirdik. Pancar içerisindeki polar şekeri şeker olarak çuvala koyma işini yüzde 86.47 oranında gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu rakam 27 yıllık fabrika tarihinde hiç yaşanmamıştır. Geçen yıl da 85.55 rakamına ulaştığı kayıtlara geçmiştir. Bu fabrikamızın bir rekorudur" dedi.

Reklam
Reklam

"TEK SIKINTI PANCARLA GELEN YABANCI MADDELER" Çiftçiler tarafından fabrikaya pancarla birlikte 39 bin 200 ton çamur ve toprak getirildiğini ifade eden Fabrika Müdürü Demirtaş, "Bu yılki tek sıkıntımız pancarla birlikte getirilen toprak ve çamurdur. Eğer bununla da mücadele edersek fabrikamız daha verimli çalışacak ve maliyetlerimiz daha da düşecek. Önümüzdeki yıl bu konuda da beklentilerimiz var. Kampanya süresinde 276 bin 800 ton pancar almışız ve 237 bin ton pancar çıktığını görüyoruz. Aradaki 39 bin 800 ton fark toprak ve çamur. Yani
topraklarımızın en önemli yeri, en verimli yeri en üst katmandır. Toprağın en üst katmanındaki 2-3 santimetrelik kısmı 70 ile 120 yıl arasında meydana geliyor. Tarlanın en verimli kısmı fabrikaya taşınıyor. Bu da atık olarak dışarıya atılıyor. Tarlada verimi ve kalitesi gittikçe düşüyor. Bu konuda köyleri dolaşarak çiftçilerimizi bilinçlendirmek için çalışmalar yapacağız. Çünkü iklim şartları tam bizim istediğimiz gibi devam etti. Kapasitemizin üzerinde çalıştık. Taş, toprak ve çamur olunca pancar zor bir şekilde içeri alınıyor. İçeride filtreleri tıkıyor. Daha fazla üretim yapmayı engelliyor ve fabrikanın tesislerine zara veriyor" açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam