MÜSAD’dan açlıkla mücadeleye destek

MAKARNA Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD), Uluslararası Makarna Örgütü’nün (IPO) 25 Ekim Dünya Makarna Günü dolayısıyla küresel açlıkla mücadele kapsamında 2 milyon makarna tabağı bağışı girişimine, vakıf, aş evi, gıda bankaları ve yardım dernekleri aracılığıyla 90 bin kilogram makarnayla destek verdi.

İSTANBUL, (DHA) - MAKARNA Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD), Uluslararası Makarna Örgütü’nün (IPO) 25 Ekim Dünya Makarna Günü dolayısıyla küresel açlıkla mücadele kapsamında 2 milyon makarna tabağı bağışı girişimine, vakıf, aş evi, gıda bankaları ve yardım dernekleri aracılığıyla 90 bin kilogram makarnayla destek verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, küresel ölçekte açlık çekenlerin sayısı üst üste üçüncü yılda da artarak 821 milyona ulaşırken, 150 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenmeden dolayı büyüme geriliği ile karşı karşıya.

Reklam
Reklam

Dünyanın dört bir yanındaki makarna sanayicileri, IPO’nun 25 Ekim Dünya Makarna Günü dolayısıyla ikinci kez düzenlediği 'Makarnanın Gücü' kampanyası kapsamında, açlıkla mücadeleye destek veren yardım kuruluşlarına yaklaşık 2 milyon makarna tabağı bağışladı.

90 BİN KİLOGRAM MAKARNA BAĞIŞLANDI

MÜSAD üyesi makarna üreticileri de, IPO’nun açlıkla mücadele çabalarına destek için başlattığı kampanyaya, Türkiye’deki vakıf, aş evi, gıda bankaları ve yardım dernekleri aracılığıyla bağışladığı 90 bin kilogram makarna ile destek verdiler.

BM’nin 2030 yılına kadar sıfır açlık hedefine ulaşılmasında her kesime, özellikle gıda sanayicilerine önemli sorumluluklar düştüğünü belirten MÜSAD Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Uysallı, “Biz de MÜSAD olarak bu sorumluluk bilinciyle, üyesi olduğumuz IPO’nun ‘Makarnanın Gücü’ adlı girişimine destek verdik. Bu konuda çalışan vakıf ve sivil toplum kuruluşlarına makarna bağışında desteklerini esirgemeyen tüm dernek üyesi firmalarımıza teşekkür ediyorum. Açlıkla mücadeleye böyle bir katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

25 EKİM DÜNYA MAKARNA GÜNÜ DUBAİ’DE KUTLANACAK

Dünya Makarna Günü, insanların ekonomik, sağlıklı ve lezzetli yemeklerle beslenmeye olanak sağlayan makarnanın önemini vurgulamak amacıyla 1998 yılından bu yana her yıl 25 Ekim’de düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Uluslararası Makarna Örgütü (IPO), İtalyan Pastacılık ve Makarna Endüstrileri Birliği (AIDEPI) ve İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) tarafından düzenlenen etkinliklerde, makarnanın sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme için öneminin yanı sıra lezzetli bir besin olduğunun da altı çiziliyor.

Bu yıl 20. kez kutlanacak olan Dünya Makarna Günü’ne, Dubai ev sahipliği yapacak. Dünya çapında makarna üreticilerini, makarna sanayinde faaliyet gösteren firmaların yöneticilerini, bilim adamları ile fikir önderleri ve medya temsilcilerini bir araya getirecek etkinliklerde, bilgi ve görüş alışverişinde bulunulacak, makarnanın sağlıklı beslenmedeki etkilerine yönelik araştırma sonuçları paylaşılacak.

25 Ekim Dünya Makarna Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan IPO Başkanı Paolo Barilla, "Makarna, her gün dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın masasına neşeyi ve rahatlığı getiren sıra dışı bir üründür. Biz makarna üreticileri olarak, beslenme uzmanlarının sağlıklı ve dengeli beslenme için tüketimini tavsiye ettikleri makarnayı, şeflerin yeniden yorumlamaya devam ettiğini görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

IPO Genel Sekreteri Raffaello Ragaglini de, "Makarna, dünya çapında tanınan besin değerleri sayesinde, sağlıklı beslenmenin bir sembolü olarak sürekli gelişmekte olan, tarih ve kültür açısından zengin ve her zamankinden daha fazla olan evrensel bir yemek. Dünya Makarna Günü, tadı ve sağduyuyu refah ve sürdürülebilirlikle birleştiren makarnayı mükemmel bir yiyecek olarak sunmak için bir fırsat olacak" dedi.

BİLİM İNSANLARINDAN MAKARNA BİLDİRGESİ

IPO bünyesinde bir araya gelen bilim insanları tarafından hazırlanan ve üye ülke dernekleri tarafından onaylanan Bilimsel Mutabakat Bildirgesi’nde, makarnanın sağlıklı beslenmeye katkılarına dikkat çekildi.

12 madde halinde hazırlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:

"1. Bilimsel araştırmalar; tüm besin ögelerini içerisinde barındıran dengeli bir diyetin, tek tip besin türünü içeren diyetten daha önemli olduğunu desteklemektedirler.

"2. Makarna, dünyadaki pek çok geleneksel sağlıklı beslenme şekli için temel bileşendir (örneğin bilimsel olarakkanıtlanmış Akdeniz Diyeti gibi). Pek çok bitkisel kaynaklı diyet şekli majör kronik hastalıkların önlenmesine ve yavaş ilerlemesine yardımcı olup günümüzdeki Batı tarzı diyet şekillerinden çok daha fazla yarar sağlar.

Reklam
Reklam

"3. Klinik çalışmaların birçoğunda obezitenin nedeninin karbonhidratlar değil, gereksinimden fazla alınan enerji olduğu doğrulanmıştır. Vücut ağırlığı kaybını sağlayan sağlıklı diyetler; karbonhidrat, protein ve yağdan oluşan dengeli bir diyetin önemini vurgulamaktadır. Karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli olarak hazırlanmış bir diyet, sağlıklı bir hayatın temeli için şarttır. Bu tür bir diyet kişinin tüm yaşamı boyunca takip edilebilir. Düşük karbonhidrat içeren diyetler, özellikle uzun vadede güvenli olmayabilir.

"4. Makarna doyurucudur ve uzun süre tokluk sağlar. Makarnanın enerji içeriği doğru porsiyon miktarı ile tüketildiği ve enerji içeriği yüksek bir sos seçilmediği sürece ayarlanabilir.

"5. Obezite ve diyabetin dünyada yaygınlık gösterdiği bir dönemde, makarna yemekleri ve diğer düşük glisemik indekse sahip besinler, özellikle vücut ağırlığı normalin üstünde olan bireylerde kan şekerini ve vücut ağırlığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Glisemik indeks, karbonhidrat bakımından zengin olan besinlerin sağlıklı olup olmadığını etkileyen bir faktördür. Makarnanın üretilme aşamasında yararlı etkiler oluşmaktadır. Makarnanın üretim prosesinde glisemik etki azaltılır. Tam tahılla yapılmış makarna diyet posası içeriği sebebiyle iyi de bir seçenektir.

Reklam
Reklam

"6. Makarna bütün toplumlarda her kesimin erişebileceği sağlıklı bir seçimdir. Makarnanın satın alınabilirliği ve erişilebilirliğini desteklemek, sağlıklı yiyeceklerin pahalı olduğuna dair yanlış algıyı bertaraf etmeye yardım edebilir.

"7. Sağlıklı makarna yemekleri; sebze, kuru baklagiller ve az tüketilen sağlıklı besinlerin daha fazla tüketilmesini sağlayan lezzetli bir yoldur. Makarna, bilhassa çocuklar ve adölesanlar için Akdeniz diyetindeki diğer besinlerinde (kültürel geleneklerin dışında) gündeme gelmesini sağlar.

"8. Dünya üzerinde geleneksel anlamda pek çok makarna yemeği mevcuttur. Geniş bir kullanım alanı olması sebebiyle makarna çok yönlülük arz eder ve rahatlıkla ulusal/bölgesel/mevsimsel besinlerle bir arada kullanılabilir.

"9. Toplumun genelinde makarna rahatlıkla tüketilebilen bir besindir. Doğru tanı almış gluten ile ilintili bir hastalıkyoksa glütensiz bir ürün seçilmemelidir. Makarnanın, gluten hassasiyeti/ alerjisi veya alerjileri çölyak hastalığı için glütensiz alternatifleri mevcuttur.

Reklam
Reklam

"10. Makarna bitkisel temelli bir besindir ve düşük çevresel etkiye sahiptir.

"11. Makarna tüketimi fiziksel aktivite ve aktif spor yapan kişiler için son derece uygundur. Makarna diğer tahıl yiyeceklerigibi karbonhidrat içerir ve aynı zamanda protein kaynağıdır. Makarna, egzersizlerden önce tek başına ya da az miktarda sosla kullanılabilir ya da egzersiz sonrasında diğer yemeklerle birlikte fiziksel performansı artırmak üzere tüketilebilir. Yüksek protein ve düşük karbonhidratlı diyetlerin aktif bireyler tarafından tüketilmesi uygun olmayabilir.

"12. Doktorlar, beslenme uzmanları ve diğer sağlık uzmanları sağlıklı bir yaşam için çeşitlendirilmiş ve dengeli makarnayemeklerini yiyebilecekleri konusunda tüketiciyi bilgilendirmelidir."

DÜNYADA MAKARNA ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ

IPO’ya göre, dünya çapında makarna üretimi 1998'den bu yana yüzde 63 artarak, 9.1 milyon tondan 15 milyon tona çıktı. Günümüzde dünyanın dört bir yanındaki 40'tan fazla ülkede, geleneksel makarnanın yanı sıra tam tahıl, organik, glutensiz ve diğer özel çeşitlerde, herkesin ihtiyacına ve damak tadına uygun makarna üretiliyor.

Reklam
Reklam

Dünyada kişi başına makarna tüketimi yaklaşık 15 kilogram (kg) iken, Türkiye’de bu rakam yaklaşık 8 kg. En fazla makarna tüketilen ülkeler İtalya (kişi başına 23.5 kilogram), Tunus (17 kilogram), Venezuela (12 kilogram), Yunanistan (11 kilogram), Şili (9.4 kilogram) ve ABD (8.8 kilogram) olarak sıralanıyor.

TÜRKİYE MAKARNA SANAYİ

TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin makarna üretimi 2016 yılında 1 milyon 347 bin 649 ton olarak gerçekleşti. 2017 yılında 1 milyon 55 bin 138 ton olan makarna ihracatı, Ocak-Ağustos 2018 döneminde ise 777 bin 870 oldu.

Türkiye, yıllık ortalama 1.3 milyon tonluk üretimiyle İtalya ve ABD’nin ardından dünya makarna üretiminde 3’üncü, makarna ihracatında ise İtalya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor.

Yaklaşık 600 bin ton civarında bir iç pazara sahip olan Türkiye makarna sanayi firmaları, 150’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.