Müşerref, bölgesel sorunları değerlendirdi

İSTANBUL (İHA) - Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Ortadoğu'daki gelişmelere bakıldığında Irak'a müdahalenin bölgedeki tansiyonu yükselteceğini belirterek, "Operasyonun İslam dünyasına büyük bir etkisi olur" dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 7. Devlet Başkanları Doruk Toplantısı'na katılmak üzere İstanbul'a gelen Pakistan Devlet Başkanı Müşerref, Türkiye-Pakistan ilişkileri ve
Hindistan'la aralarındaki sorunlara ilişkin olarak CNN Türk televizyonuna açıklamalarda bulundu. ABD'nin muhtemel Irak operasyonunu da değerlendiren Müşerref, sorunun barışçıl yönlerden çözülmesi gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

ABD'NİN MUHTEMEL IRAK OPERASYONU Pakistan'ın barışçıl çözümden yana olduğunu dile getiren Pervez Müşerref, "Biz Irak'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunuyoruz. BM Güvenlik Konseyi'nin
kararlarının Irak tarafından uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu üç parametre üzerinde durulmalı" dedi.

Askeri müdahalenin bölgede doğuracağı etkilere dikkat çeken Pakistan Devlet Başkanı Müşerref, "Etkisi olacaktır. Afganistan'da şu anda yürütülmekte olan bir operasyon var.

Keşmir ve Hindistan'da Müslümanların başına gelen olaylar ortada. Bütün bu gelişmelere baktığımız zaman Irak'a müdahale, bölgedeki tansiyonu yükseltir.
Operasyonun İslam dünyasına büyük bir etkisi olur" diye konuştu.

ORTADOĞU'DA YENİ BİR GERGİNLİK Müşerref, "Filistin ile İsrail arasındaki sorun çözülmeden Irak'a müdahale söz konusu olursa sanki ABD'nin Müslümanlara karşı bir savaş verdiği gibi bir görünüm ortaya çıkacak. Siz buna katılıyor musunuz?" şeklindeki bir soruya ise "Elbette ABD Müslümanlara karşı bir savaş yürütmüyor, ama bunun böyle algılanması konusunda da hem fikirim. Müslüman dünyaya karşı bir olay olarak yansıtmak isteyebilirler" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

Irak'ın BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uyması gerektiğini vurgulayan Müşerref, "Eğer uyarlarsa o zaman biz de elimizdeki tüm gücümüzü kullanmalıyız ki barışçıl bir çözüm bulunabilsin. Eğer uymazlarsa ABD Irak'a yönelik operasyon kararı alabilir.

Böyle bir hareket çok daha olumsuz duyguları kışkırtır. Çünkü Güvenlik Konseyi kararı ile yapılırsa bütün Güvenlik Konseyi üyeleri işin içine girecektir" dedi.
"Irak lideri Saddam Hüseyin'e uyarıda bulundunuz mu?" sorusu üzerine de Müşerref, "Saddam'la bir temasım yok. Benim bölgede temsilcim var. Bölge ile ticari ilişkimiz var. Bizim kendi içimizde uğraşmamız gereken başka meseleler var. Onun için ben Pakistan'ı başka meselelere karıştırmak istemiyorum" açıklamasında bulundu.
Müşerref, ABD'nin biraz fazla uzaklara uzandığını belirterek, ABD yönetiminin bunu gözden geçirmesi gerektiğini, eğer ortak kararlar alınmazsa bunun tehlikeli olabileceğini söyledi.

Afganistan'daki ISAF'ın komutasından son derece memnun olduklarını da dile getiren Müşerref, "Bölgede ilerleme kaydedildiğini düşünüyoruz, ancak yine de yapılacak çok iş var. Afganistan'da barış ve istikrarı garanti ettiğimiz söylenemez" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE-PAKİSTAN İLİŞKİLERİ Türkiye'nin dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirten Müşerref, "Pakistan ve Türkiye arasındaki ilişki, hükümetlerin de ötesine geçiyor. Pakistanlılar Türkleri çok seviyor.
Görüş ayrılıkları olsa bile halkların sevgisi içinde böyle bir şey söz konusu olamaz. Benim ülkemin çabası şu; ekonomik ve ticari ilişkileri artırmamız gerek. Ekonomik ve ticari ilişkileri sağlamlaştırdığınız zaman dostane ilişkilerin sağlamlaşmasını sağlayacaksınız demektir. Ben burada 7 yıl yaşadım. Hiçbir zaman, Pakistan'ın Türk halkına duyacağı sevginin değişeceği aklıma gelmez" diye konuştu.

Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulacağı yönündeki söylentileri de değerlendiren Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, "Pek çok teori öne sürülüyor. Farklı çevreler, farklı öneriler sunuyor. Ben doğal, mevcut sınırların değişmesinden yana değilim. Irak'ın toprak bütünlüğü önemli" dedi.
Bu arada, koyu bir Beşiktaş taraftarı ve kongre üyesi olan Müşerref, siyah-beyazlı takıma da başarılar diledi.

Reklam
Reklam