MÜSİAD Başkanı’ndan D-8 ülkelerine: Dünya ticaretinde payınızı artırın

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, D-8 üyesi ülkelere dünya ticaretinde...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, D-8 üyesi ülkelere dünya ticaretinde paylarını artırmalarını, birbirleriyle olan bağlarını güçlendirmelerini önerdi.
Cihad Vardan, D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada D-8'in bundan 15 sene önce Ekim 1996'da dönemin başbakanı Necmettin Erbakan tarafından ortaya atılan fikirle hayat bulduğunu, Haziran 1997'de de resmen faaliyetlerine başladığını dile getirdi.
Vardan, örgütün üye ülkelerin sosyo-ekonomik anlamda ilerlemesi adına kurulduğunu kaydetti. Bangladeş, Türkiye, İran, Malezya, Mısır, Endonezya, Nijerya ve Pakistan’ın D-8 bünyesinde bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vardan, söz konusu ülkelerin her birinin 1997'den bu yana büyüme trendinde olduğunu vurguladı. Bu dilimde üye ülkelerden Türkiye, İran ve Malezya'nın milli gelir seviyelerinin 10 bin doları aştığını, bunların orta gelirli ülke konumuna geldiğini anlattı.
2005'ten bu yana D-8 ülkelerinin milli gelir artış ortalamasının yüzde 33’u bulduğunu bildiren Vardan, şöyle devam etti:
''Yine aynı dönemde örgüt üyesi ülkelerin toplam Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası’nda (GSYH) yüzde 87 artış görüyoruz. Bu oran, dünya ekonomisi için bu dilimde yüzde 66’dır. Söz konusu GSYH büyümelerinde geçen sene başta Türkiye olmak üzere Bangladeş, Mısır, İran ve Malezya'da üretim ile sanayinin büyümesinin önemli bir payı olmuştur. Bu verilerin bütünü, kalkınmada sanayinin ne denli büyük bir rolü olduğunu net olarak ortaya koymaktadır. D-8 ülkelerinin sanayisini ilerletecek, bağlarını güçlendirecek toplantılar oldukça önemlidir ve bunlar devam ettirilmelidir.''
MÜSİAD Başkanı, geçen sene Türkiye'nin yüzde 8,9 oranında büyüdüğüne işaret ederken, bu büyümenin motor gücünün imalat sanayi olduğunu belirtti.
D-8 ülkelerinin bir milyarı aşan nüfusu ve doğal kaynakları ile dünya ekonomisinde önemli bir payı olmasını temenni eden Vardan, bu kapasitenin yeterince kullanılmadığından dert yandı. Vardan, üyelerin dünya GSYH'ı içindeki payının 2005'te yüzde 3,4 iken 2010'da ancak yüzde 3,8 seviyesine çıkabildiğini, dünya ticareti içinde payının da halen yüzde 5 civarında olduğunu bildirdi. Cihad Vardan, şunları ifade etti:
''Oysa D-8'in ikinci 10 senesini devireceği 2017’de bu payın en az yüzde 15 civarında olması hedeflenmektedir. Bu hedefi yakalayabilmek ve dünya ekonomisinde daha iyi bir yer edinebilmek için daha yararlı ortaklıkların içine girmenin ve bunu kalkınmanın lokomotifi olan sanayi sektöründe yapmanın önemi inkâr edilemez. Bunu başarabilmek için de bir an önce iş üreten projeleri hayata geçirmek gerekmektedir. Bu projelerin de temel amaçları sanayi üretimini artırmak, bu çerçevede üyeler arasında daha sıkı bir bağ kurmak, gerek D-8 üyelerinden, gerekse D-8 dışındaki ülkelerden yatırım çekmek olmalıdır. Özellikle de ölçek ekonomileri geliştirmek, araştırma ve geliştirmeye, teknoloji ve inovasyona öncelik vermek ve böylelikle rekabetçi sanayiler kurmak ana hedefler arasında yer almalıdır.''
Özel sektörün sanayide daha çok yer almasına önem verilmesi gerektiğini belirten Vardan, üye ülkelere dünya ticaretinde payını artırmaları ve birbirleriyle olan ticari bağlarını güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz