Müsiad, Ekonomi Raporunu Açıkladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) hazırladığı "2012 Türkiye Ekonomisi Raporu" düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.Dernek...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) hazırladığı "2012 Türkiye Ekonomisi Raporu" düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Dernek genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, derneğin Ekonomi Danışma Kurulu tarafından hazırlanan "Orta Gelir Tuzağı" konulu "2012 Türkiye Ekonomisi Raporu"nu açıkladı. Olpak, ekonomi raporlarının Türkiye ekonomisi için, sadece konjonktürel değil, aynı zamanda vizyoner bir tablo da çizdiğini kaydetti. Olpak, krizin etkilerinin atlatılması ve iki yıl ardı ardına yaşanan yüksek büyümeden sonra, sıranın 2023 hedefleri doğrultusunda yeni bir mimari inşa etme aşamasına geldiğine işaret eden Olpak, bu vizyona erişmek için önlerinde 11 yıl olduğunu dile getirdi. Olpak, şunları söyledi;

Reklam
Reklam

“Tek hanelere inmiş bir enflasyon oranı, yüzde 1 bandına düşmüş bir bütçe açığı oranı, 772 milyar dolara çıkmış bir GSYH ve 10 bin doları aşmış bir kişi başı milli gelir gibi birçok olumlu faktörün oluşturduğu bu tablo, 11 yıllık başarılı ekonomik performansın sonuçları olarak kayda geçmiştir. Dolayısıyla, geçmişte yakalanan bu başarıya bakıldığında, 2023 hedeflerine giden yolun sonunda bir ışık belirmektedir. Ancak, meşakkatli bir yolculuğun bizi beklediği de bir gerçektir. Çünkü, ülke olarak, 2023 projeksiyonları doğrultusunda 25 bin dolarlık kişi başı milli gelir ve gayrisafi milli hasılası açısından dünyada ilk 10'a giren bir ekonomi hedeflemekteyiz. Bu çerçevede, küresel ölçekte bir üst sıralamaya girebilen ekonomilerin, dünya gayrisafi hasılasının en az yüzde 2,5'una sahip olduğu gözlenmektedir. Türkiye ise geldiğimiz nokta itibariyle, şu anda yüzde 1,25'lik bir dilime sahiptir. Dolayısıyla, hedefe ulaşmak, mücadeleci ve çetin bir süreci de muhakkak surette beraberinde getirecektir."

Reklam
Reklam

Olpak, Türkiye'nin de, orta gelir grubundan sıyrılarak 25 bin dolarlık bir hedefe ulaşması ve gelişmiş ülkeler arasına girebilmesi için, birçok ülkenin karşı karşıya kaldığı tuzağın bilincinde hareket edip, atacağı adımlara şimdiden dikkat etmesinin önemli olduğuna değinerek, “Bu nedenle biz, orta gelir tuzağını, kalkınma yolunda önümüzdeki yeni eşik olarak tanımlamaktayız. Bu yeni eşiğin aşılması ve şu anda 10 bin bandında olan kişi başına düşen milli gelirin, belirlenen hedefe ulaşabilmesi için kabaca aritmetiksel bir hesap yapıldığında, yüksek bir büyüme ile yola devam etmemiz gerektiği ortaya çıkmaktadır. Son dönem itibariyle Türkiye'nin büyüme hızının ortalama yüzde 5'lerde seyrettiği göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde yapmamız gereken hamle, bu hızı artırmamız ve böylelikle bir sonraki çıtayı kısa sürede atlayabilme gücüne ulaşmamız olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir yüksek büyümeyi başarmak için sihirli reçetenin, verimliliği ve rekabet gücünü artıracak politikalar olduğunu anlatan Olpak, buna en güzel örneğin de orta gelir aşamasını, teknolojiye ve inovasyona yaptığı yatırımlarla kısa sürede aşarak yüksek gelirli ülke statüsüne erişen Güney Kore olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Olpak, 2023 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için bugün mevcut durumda başarıyla uygulanan, iç pazarı soğutmayan üretim politikası ile tüm dünya pazarlarına ihracatı teşvik eden, yüksek rekabet gücüne dayalı ve cari açık sorununu minimize eden üretim politikalarından oluşan, karma büyüme modeline ısrarla devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Olpak, şunları söyledi;

“Bundan sonrası için kritik olan ise modelin özellikle rekabet gücünü artıracak ve cari açığı minimize edecek şekilde yeni bir mimariyle şekillendirilmesi olacaktır. Sonuç olarak, başarılı bir büyüme modeli için gerekli dinamikleri, makro, mezzo ve mikro seviyeler için ayrı ayrı ele almak gerektiğine inanıyoruz. Özetle, GSYH dinamiklerini irdeleyen, basiretli para politikası, ihtiyatlı finansal regülasyon ve disiplinli mali politikaları içeren makro. Ekonominin oyuncularını doğrudan etkileyen üretim politikası, teknoloji politikası, istihdam politikası, eğitim politikası, yatırım politikası, tasarruf politikalarından oluşan mikro bakışın yanı sıra sektörleri de ele alan mezzo düzey bir analizle, üçlü bir model kurarak, oluşturulacak politikalar, ekonomimizin resmini bir bütün olarak çekmemizi sağlayacaktır. Zaten hedeflenen kalkınma modelinin başarısı da, işte bu 3 seviyeli politikalar arasındaki güçlü ilişkiye sıkı sıkıya bağlıdır."

Reklam
Reklam

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan

Nail Olpak, MÜSİAD'ın 2012 yılı tahminlerine ilişkin bir soru üzerine, büyüme hedefinin yüze 4, enflasyonda yüzde 7,5 beklenti, bütçe dengesinin GSYH'ya oranının yüzde 1-1,5 arasında devam edeceğini, cari açık beklentisinin 60 milyar dolar civarında olmasını, cari açığın GSMH'ya oranının yüzde 7,5 civarında olacağını, işsizliğin de tek hanede kalacağını ve yüzde 9,5 civarında seyredeceğini öngördüklerini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: