MÜSİAD hükümeti uyardı

İSTANBUL (İHA) - 7. Gözden Geçirme çalışmaları için yarın başlayacak görüşmeler öncesinde, IMF'nin zamlar ve ek vergiler çıkarılması baskılarına karşı hükümeti uyaran ve direnilmesini isteyen Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, "İş dünyası yatırım ve üretim girdi maliyetlerinin düşürülmesini bekliyor, tam tersine zam yapılması ve vergi getirilmesi hem iş dünyasının hem toplumun beklentilerini olumsuz etkileyecek, ekonomiyi durgunluk ve kısır döngüye sürükleyecektir" dedi.

Reklam
Reklam

MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu yaptığı açıklamada, hükümete çağrıda bulunarak, IMF'nin zam ve ek vergi taleplerine karşı direnilmesini istedi. 7. Gözden Geçirme çalışmaları için 26 Şubat'ta Türkiye'ye gelecek IMF heyetinin ziyareti öncesinde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılacağı söylentileri karşısında hükümete seslenen MÜSİAD Genel Başkanı Bayramoğlu, "Asgari ücret artışı ve emeklilere yapılan zamlardan doğan 3.5 katrilyon liralık ek açığı karşılamak için IMF'nin zam ve ek vergiler getirilmesi baskısına karşı hükümet mutlaka direnmelidir. Zaten zor durumda olan küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere iş dünyası zam ve ek vergiler değil, yatırımın ve üretimin önündeki engellerin kaldırılmasını, maliyetlerin düşürülmesini bekliyor. Hükümet tüm iş dünyasının tepkisini IMF'ye iyi aktarabilmelidir" diye konuştu.

"EKONOMİ DURGUNLUĞA GİRER" Emeklilere yapılan zammın karşılanması noktasında bütçe giderlerinden yüzde 10 kesinti yapılmasının zaten durgunluğa yol açan bir tedbir olduğunu ve bu önlemin yeterli olduğunu belirten Ali Bayramoğlu, zam ve ek vergilerin satın alma gücünü düşüreceği için üretim maliyetlerini yükselteceğini, bunun da zaten durgunluktan henüz çıkamamış olan iç pazarın daha da durgunlaşmasını artıracağını vurguladı. Bayramoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üretimin temel girdileri arasında yer alan akaryakıt ve enerji maliyetlerine zam yapılmamalıdır. 15 aydan bu yana sürdürülen zam yapmama politikası toplumda umutları kuvvetlendirdi, ancak yapılacak zamlar umutları karartacaktır. Oysa umut ışığının kararması lazım. Zam ve ek vergi paketinin açılmasının Türkiye'yi tekrar 2003 yılı öncesi zam, vergi kısır döngüsüne sürükleyecek bir durum olacak, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra ortaya çıkan istikrar ve geleceğe umutla bakma olgusunu zedelenecektir. Ayrıca, zam ve ek vergiler satın alma gücünün, gelirin tüketiciden devlete kaymasına ve oradan faiz lobisine akmasına yol açacaktır. Hükümetin şu ana kadar izlediği iş dünyasının beklentilerini göz önünde tutma yaklaşımını terk etmemesini istiyoruz."

Reklam
Reklam

"İHRACAT TIKANIR"
Döviz kurunun düşük olmasından dolayı ihracatçının büyük bir sıkışma yaşadığına dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Bayramoğlu, "Kurun düşüklüğü yanında akaryakıt, elektrik ve doğal gaza zam gelmesi halinde ihracatçı daha büyük güçlükler içine girecektir. Elektrik ve yakıta zam yapılmasının ve ek vergiler çıkarılması, ihracatçı açısından pazarları kaybetme ve ihracattan çekilme söz konusu iken bir de üstüne üstlük girdi maliyetlerinin artırılması ekonomiyi cendereye sokar. İhracatçılar aşırı değerlenmiş TL karşısında maliyetlerde indirime gidilmesi halinde ihracatta tıkanma yaşanacağının sinyallerini vermektedir. Nitekim, TL'deki aşırı değerlenme neticesinde döviz kuru, Ocak ayı sonunda bir yıl öncesine göre (TÜFE bazında yüzde 23.3, TEFE bazında ise yüzde 17.2) düşük seviyededir. Buna ilaveten, yurtdışı ve yurtiçi piyasalarda demir çelik ürünlerinde neredeyse yüzde yüze yaklaşan oranlarda fiyat artışı olması, metale dayalı sektörlerde girdi maliyetlerini hızla arttırmıştır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"YATIRIM MALİYETLERİ HALA OECD ORTALAMASININ ÜZERİNDE" MÜSİAD tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye, kişi başına milli gelir açısından son sıralarda olduğu OECD ülkeleri arasında sanayide kullanılan elektrik ve akaryakıt fiyatı en pahalı, istihdam vergileri yükü en ağır ülke olduğunu kaydeden MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, "Büyümenin toplumun tüm kesimlerince hissedilmesi ve işsizliğin azalması için yatırım ve üretimi olumsuz etkileyen yüksek girdi maliyetleri mutlaka rakip ülkelerdeki seviyelere düşürülmeli. Büyümenin sürdürülebilmesi ve işsizliğin azalması için yatırım ve üretimi olumsuz etkileyen yüksek girdi maliyetleri mutlaka rakip ülkelerdeki seviyelere düşürülmeli. Nitekim dünya genelinde 2005'ten sonra gümrük vergileri gibi ticareti kısıtlayan tüm duvarlar yıkılacak. Bu nedenle reel sektör temsilcileri 2005 yılına bu yüksek maliyetler ile girmekten son derece endişeliler" dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, şöyle devam etti:
"MÜSİAD'ın yaptığı 'OECD Ülkeleri Karşılaştırmalı Sanayi Maliyetleri Analizi' başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre, İstihdam Vergileri Yükü Oranı Almanya'da yüzde 32, Portekiz'de 24, Japonya'da 20, ABD'de 19, İngiltere'de 17, Güney Kore'de 16, İrlanda'da 12 iken Türkiye'de ise yüzde 43. Türkiye'de sanayide kullanılan Elektriğin Birim Fiyatı 10 cent olmasına karşılık bu bedel Macaristan'da 8, Portekiz'de 7, Hollanda'da 6, ABD'de 5, Almanya'da 4, Fransa'da ise sadece 3,7 centtir. Yine sanayide kullanılan yüksek kükürtlü fuel oil için Türk sanayicileri ton başına 293 dolar öderken, Koreliler 282, İrlandalılar 271, İtalyanlar 263, Japonlar 242, Portekizliler 223, İngilizler 203, Macarlar 200, Fransızlar 191, Amerikalılar 177, Çekler 163, Polonyalılar ise sadece 149 dolar ödüyorlar."

Reklam
Reklam